Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Указ про розпуск Парламенту: Верховний Суд відмовив у відкритті провадження за першим позовом

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186473_ukaz - pro - rozpusk - parlamentu - oskarzheno - v - vs

Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі за позовом до Президента України Володимира Зеленського про визнання протиправним і нечинним Указу Президента України від 21 травня 2019 року № 303/2019 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" у зв'язку з тим, що розгляд такої справи віднесено до юрисдикції Конституційного Суду України. Нагадаємо, подання депутатів щодо неконституційності Указу про розпуск ВР вже в КСУ.

Відповідну Ухвалу у справі № 9901/275/19 Верховний Суд постановив 27 травня 2019 року. Про це повідомили в прес-службі Суду.

Верховний Суд дійшов висновку, що за змістом положень ч. 2 ст. 147, ч. 1 ст. 150 Конституції України перевірка на предмет відповідності Конституції України всіх без винятку правових актів Верховної Ради України і Президента України належить до повноважень Конституційного Суду України.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186450_nabuv - chinnost - ukaz - zelenskogo - pro - rozpusk - parlamentu

Позивач обґрунтував позовні вимоги тим, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради України порушує його права як виборця, який брав участь у виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року і зацікавлений у безперервній і стабільній роботі Парламенту. Стверджував, що призначення позачергових виборів до ВРУ на 21 липня 2019 року теж порушує його виборчі права (не тільки як виборця, а й як суб'єкта права на самовисунення кандидатом у народні депутати України), а саме перешкоджає його планам на відпочинок влітку та участі у виборах народних депутатів України, як і планувалося, восени.

https://jurliga.ligazakon.net/experts/188/881_pro-robotu-parlamentu--obovyazok-pravo-prezidenta-dostrokovo-pripiniti-yogo-povnovazhennya

Верховний Суд звернув увагу, що КАС регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових спорів, а лише тих, які виникають у результаті здійснення суб'єктом владних повноважень саме управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не віднесено до підсудності інших судів.

У рішенні зазначено, що конституційний процес дострокового припинення повноважень Парламенту та участь у цьому процесі Президента не є формою реалізації його управлінських функцій і не може підпадати під контроль суду адміністративної юрисдикції.


Ухвала може бути оскаржена до Великої Палати Верховного Суду протягом 15 днів з дня її прийняття.

Разом з тим, за перебігом справи можна стежити самостійно у системі аналізу судових рішень VERDICTUM: поставивши завдання в референті та перевіряючи розклад засідань. Замовити тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини