Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЦВК не встигає підготуватися до виборів

Реклама

Як писала раніше ЮРЛІГА, 23 травня 2019 року опубліковано Указ Президента від 21 травня 2019 року "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів", а отже він набув чинності.

Центральна виборча комісія повідомляє, що відповідно до Закону "Про вибори народних депутатів України" виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з наступного дня після опублікування Указу, тобто 24 травня 2019 року, без прийняття ЦВК будь-якого рішення щодо його початку.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186418_deputati-zbirayutsya-viznati-ukaz-pro-rozpusk-vr-nekonstitutsynim

У Комісії зазначили, що ЦВК діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України, відповідно до яких не має повноважень щодо встановлення конституційності чи неконституційності Указів Президента, а також фактично позбавлена можливості звернення до Конституційного Суду України.

ЦВК заявила про готовність і здатність здійснювати встановлені законом функції щодо проведення позачергових виборів депутатів 21 липня 2019 року.

Проте Комісія зауважила, що існує низка питань, які потребують додаткового законодавчого врегулювання. Зокрема, Закон "Про вибори народних депутатів України" містить застарілі положення, які не відповідають іншим чинним законам, неврегульовані положення, а також положення без механізму реалізації, серед яких питання встановлення факту проживання, голосування військовослужбовців, які беруть участь в ООС, подання декларацій, тощо. Нагадаємо, що 22 травня за ініціативою Президента було скликано позачергове пленарне засідання Парламенту, на якому депутати не підтримали включення до порядку денного сесії двох президентських законопроектів (№ 10317 та № 10319), а також законопроекту, поданого групою нардепів, № 10319-1 щодо зміни виборчої системи.

ЦВК зазначає, що законодавство про держзакупівлі не враховує швидкоплинності виборчого процесу позачергових виборів, який наразі триватиме лише 58 днів. У Комісії наголосили, що строки і порядок проведення державних закупівель значно перевищують строки виборчого процесу, що може унеможливити проведення процедур щодо: забезпечення виготовлення виборчих бюлетенів; виготовлення та доставку бланків протоколів про підрахунок голосів, актів та інших документів; транспортування протоколів про підрахунок голосів та іншої виборчої документації від ДВК до ОВК; виготовлення інформаційних плакатів політичних партій; публікацію інформації ЦВК та ОВК в регіональних чи місцевих друкованих ЗМІ, щодо переліку виборчих округів, формування ОВК та ДВК, а також змін у їх складі; реалізацію права агітації в друкованих та електронних ЗМІ за кошти державного бюджету в строки, визначені законом.

Тому Центральна виборча комісія очікує від Президента, Парламенту та Уряду негайного прийняття рішень, які дадуть змогу провести позачергові вибори депутатів 21 липня 2019 року відповідно до національного законодавства.

Нагадаємо, Указ про розпуск Парламенту вже оскаржено до Верховного Суду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини