Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Станіслава Шевчука звільнили за грубий проступок, КСУ очолила Наталя Шаптала

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/168608_stanslav-shevchuk-stav-golovoyu-konstitutsynogo-sudu

Збори суддів Конституційного Суду України, які відбулись 14 травня, висловили недовіру Голові Конституційного Суду України Станіславу Шевчуку.

Після цього судді перейшли до спеціального пленарного засідання, в ході якого вирішили звільнити Станіслава Шевчука з посади судді КСУ на підставі пункту 3 статті 21 Закону «Про Конституційний Суд України».

Відповідно до постанови № 1-пс/2019 суддю звільнено на підставі висновку Постійної комісії з питань регламенту та етики КСУ у зв'язку з вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим та систематичним нехтуванням своїми обов'язками. Також виявлено, що пан Шевчук не відповідає займаній посаді.

Сам Станіслав Шевчук називає своє звільнення "антиконституційним переворотом". Відповідну заяву він розмістив на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, пан Шевчук 13 березня 2014 року був призначений суддею Конституційного Суду за квотою Верховної Ради. Головою КСУ його обрали  21 лютого 2018 року

Також він був суддею Європейського суду з прав людини від України: з січня по серпень 2009 року він був суддею від України ad hoc, в 2012 році він замінював Ганну Юдківську - суддю від України, яка пішла в декретну відпустку.

С. Шевчук є доктором юридичних наук, професором, членом-кореспондентом Національної Академії правових наук України, працював на кафедрі публічного права юридичного факультету Міжнародного університету(Київ) Соломона.

Цього ж дня на Головою КСУ обрано Наталю Шапталу (на фото). Відповідно до статті 33 Закону України «Про Конституційний Суд України» Голову Суду обирають на спеціальному пленарному засіданні Суду лише на один трирічний строк.

Наталю Шапталу було призначено суддею Конституційного Суду України X з'їздом суддів України у вересні 2010 року. Присягу Наталя Шаптала склала 21 вересня 2010 року. Суддя Конституційного Суду призначається на дев'ять років без права бути призначеним повторно. Дев'ятирічний строк судді Конституційного Суду України Наталі Шаптали спливає у вересні 2019 року.

Нагадаємо, Наталю Шапталу пропонували звільнити за порушення присяги. Вона була однією з суддів, що ухвалили окрему думку у справі про конституційність судової реформи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини