Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Кодекс з процедур банкрутства

Реклама

В "Голосі України" від 20 квітня опубліковано Кодекс України з процедур банкрутства, який має бути введено в дію з 21 жовтня 2019 року.

Положення, що визначають створення електронної торгової системи та авторизації електронних майданчиків, вводяться в дію через три місяці з дня набрання актом чинності (Кодекс набрав чинності 21 квітня).

Кодекс складається з 4 книг:

Книга 1. Загальна частина.

https://jurliga.ligazakon.net/analitycs/181231_kodeks-z-protsedur-bankrutstva-shcho-bude-z-arbtrazhnimi-keruyuchimi

Книга 2. Арбітражний керуючий.

Книга 3. Банкрутство юридичних осіб.

Книга 4. Відновлення платоспроможності фізичної особи

Таким чином, вводиться інститут банкрутства фізичної особи.

Цивільний кодекс доповнено новою статтею щодо правових наслідків нездатності фізичної особи виконати свої майнові зобов'язання і погасити борги. Стосовно фізичної особи, яка є нездатною виконати свої майнові зобов'язання і погасити борги, може бути відкрито провадження у справі про неплатоспроможність і введена процедура реструктуризації боргів боржника або така особа може бути визнана банкрутом у справі про неплатоспроможність із застосуванням процедури задоволення вимог кредиторів за правилами, передбаченими Кодексом.

Разом з тим, протягом 5 років з дня введення в дію Кодексу заборгованість фізичної особи, що виникла до дня введення в дію цього Кодексу, за кредитом в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, реструктуризується за процедурою неплатоспроможності фізичної особи згідно з планом реструктуризації або з мировою угодою.

Склад і розмір грошових вимог забезпеченого кредитора за зобов'язаннями, які виникли з кредиту в іноземній валюті, який забезпечений іпотекою квартири або житлового будинку, що є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи. До розміру вимог такого забезпеченого кредитора не включаються штрафні санкції та пеня.

Визнані господарським судом вимоги забезпеченого кредитора погашаються боржником у розмірі ринкової вартості квартири або житлового будинку, що забезпечує вимоги такого кредитора, яка визначається оцінювачем, визначеним кредитором. Залишок заборгованості такого кредитора підлягає прощенню (списанню).

Докладніше про нові правила читайте в матеріалах ЮРЛІГИ:

Кодекс із процедур банкрутства: нові правила

Реформа інституту банкрутства неможлива без самоврядності арбітражних керуючих - фахівці

Дискусійні новели щодо відкриття та закриття провадження у справі про банкрутство відповідно до кодексу

В очікуванні змін процедури банкрутства: відбулась відеоконференція суддів за участю Верховного Суду

Судді радились, як вирішувати справи про банкрутство: КГС ВС провів розширену нараду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини