Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про правила трансплантації до 2020 року

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/170810_opublkovano-zakon-pro-transplantatsyu

31 березня набув чинності Закон № 2694-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині".

Зокрема, частиною першою статті 290 Цивільного кодексу тепер дозволено особі віком до 18 років бути живим донором гемопоетичних стовбурових клітин. Згода надається особисто та (або) батьками, законними представниками) за умов:

- відсутній повнолітній дієздатний сумісний донор за результатами медичних показань;

- реципієнт є повнорідним братом або повнорідною сестрою донора;

- трансплантація здійснюється для збереження життя реципієнта.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/170819_do-pasporta-mozhna-bude-vnesti-dan-pro-donorstvo

Загалом живим донором визначено повнолітню дієздатну фізичну особу, яка добровільно та усвідомлено надала письмову згоду на вилучення у неї анатомічних матеріалів для трансплантації.

До реєстру волевиявлення особи про надання згоди або незгоди на посмертне донорство або призначення нею повноважного представника Єдиної державної інформаційної системи трансплантації відомості вносяться також лікарями загальної практики - сімейними лікарями, які надають таким особам первинну медичну допомогу за договорами про медичне обслуговування населення.

У Законі "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" визначено поняття "близькі родичі та члени сім'ї": крім подружжя, батьків, дітей та родичів по крові (кузени, дядьки, тітки) до членів сім'ї віднесені особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом і мають взаємні права та обов'язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Єдина державна інформаційна система трансплантації має бути утворена Кабміном до 1 січня 2020 року. До початку роботи системи трансплантації, але не пізніше 1 січня 2020 року надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях, яка протягом трьох місяців з дня початку роботи системи має бути внесена до неї.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184087_kabmn-viznachiv-komu-nadavati-zgodu-na-posmertne-donorstvo

До 2020 року формування реєстру реципієнтів та реєстру анатомічних матеріалів рішення про можливість або неможливість застосування трансплантації реципієнту анатомічного матеріалу від донора-трупа приймається консиліумом лікарів закладу охорони здоров'я, до листа (списку) очікування якого включено реципієнта, в порядку черговості згідно з таким листом (списком) очікування.

До затвердження професійних стандартів та кваліфікаційних характеристик трансплант-координаторів функції трансплант-координатора виконує уповноважена наказом керівника закладу охорони здоров'я особа.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184451_dinu-sistemu-transplantats-vvedut-z-2020-roku

Діяльність, пов'язана з трансплантацією визначена як медичні послуги з вилучення анатомічних матеріалів у живих донорів, вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа, зберігання і перевезення анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації, трансплант-координації, що здійснюються закладами охорони здоров'я, або послуги з вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа, зберігання і перевезення таких матеріалів для виготовлення біоімплантатів.

Міждержавний обмін анатомічними матеріалами людини в рамках міжнародного співробітництва передбачає рівноцінний обмін відповідними анатомічними матеріалами на умовах міжнародного договору або купівлю-продаж гемопоетичних стовбурових клітин. Передача наявних в Україні анатомічних матеріалів людини в рамках міжнародного співробітництва іноземним державам та міжнародним організаціям здійснюється виключно за умови відсутності в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації відомостей щодо імунологічно сумісного з цим анатомічним матеріалом реципієнта на момент внесення відомостей про цей анатомічний матеріал.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини