Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено, як відбиратимуть продукцію для контролю рівня нітратів

25 березня 2019, 09:09
435
0
Реклама

Затверджено Методи відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю.

Відповідний наказ Мінагрополітики від 5 лютого 2019 року № 34 набрав чинності 22 березня.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183276_kontrolyuvati-yakst-kharchovikh-produktv-budut-akreditovan-laborator

Цим документом встановлено процедури відбору зразків:

- харчових продуктів;

- рослин у полі;

- рослин, дитячого харчування та харчових продуктів на основі зернових для дітей грудного віку та молодшого віку;

- продукції на етапі роздрібної торгівлі.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/178766_virobniki-kharchovikh-produktv-mozhut-oskarzhiti-laboratorn-rezultati-perevrki

Методи відбору є обов'язковими для державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби, акредитованих лабораторій та операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Нагадаємо, що згідно із статтею 21 Закону "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин" відбір зразків здійснюється у порядку:

1) планового відбору - для виконання щорічних планів держконтролю та/або держмоніторингу;

2) позапланового відбору - якщо під час здійснення держконтролю виникла обґрунтована підозра щодо порушення оператором ринку вимог законодавства або існують інші підстави для відбору зразків, встановлені Законом.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184583_za-deyak-perevrki-yakost-ta-bezpechnost-kharchovo-produkts-dovedetsya-zaplatiti

Оператори ринку зобов'язані забезпечити умови для відбору зразків продукції (стаття 16 Закону).

Також зазначимо, що максимальні рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах, в тому числі нітратів, визначено наказом МОЗ від 13 травня 2013 року № 368.

Харчові продукти та/або інгредієнти не можуть перебувати в обігу, якщо вони містять забруднюючі речовини з перевищенням максимальних рівнів.

Тема контролю якості харчових продуктів неодноразово висвітлювалась у випусках електронного видання «ЮРИСТ&ЗАКОН», а матеріали щодо організації діяльності з торгівлі харчовою продукцією та продуктами тваринництва можна знайти в модулі «Ситуації для бізнесу» ІПС «ЛІГА:ЗАКОН».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини