Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС не перегляне ухвалу про повернення апеляційної скарги через малозначність справи про стягнення аліментів

Реклама

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Хопти С.Ф. відмовився відкрити касаційне провадження за скаргою про скасування ухвали апеляційного суду, який повернув апеляційну скаргу на відкриття провадження у справі про стягнення аліментів.

В ухвалі від 20 лютого у справі № 351/1761/18 зазначено, що скарга подана на судове рішення у малозначній справі (ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб), що не підлягає касаційному оскарженню.

Зважаючи на особливий статус суду касаційної інстанції, процесуальні процедури у суді касаційної інстанції можуть бути більш формальними, враховуючи те, що провадження здійснюється судом після розгляду справи судом першої інстанції, а потім судом апеляційної інстанції.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 176 ЦПК України ціна позову про стягнення аліментів визначається сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців.

Предметом позову у даній справі є стягнення аліментів у розмірі 2 тис. грн щомісячно. Отже ціна позову становить 12 тис. грн (2 тис. грн х 6), яка станом на 1 січня 2018 року не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1 762 грн х 100 = 176 200 грн). Тобто справа є малозначною.

Крім того, касаційна скарга не містила посилань на обставини, які передбачені пунктом 2 частини третьої статті 389 ЦПК України. Обставин, за наявності яких судове рішення у малозначній справі підлягає касаційному оскарженню, Верховним Судом у цій справі не встановлено.

Всі судові рішення можна знайти у Verdictum. Суми, що підлягають сплаті за прострочення аліментів, можна розрахувати в калькуляторі штрафів. Крім того, в модулі "Довідники" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН" можна дізнатись актуальну інформацію про прожитковий мінімум.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини