Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 4-7 березня

Реклама

1. Звільнено двох кримських суддів

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої заради правосуддя від 4 березня 2019 року суддю Бахчисарайського районного суду Автономної Республіки Крим Олену Лягіну притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до неї дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади. Рішенням Третьої Дисциплінарної палати ВРП від 6 березня 2019 року суддю Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим Ярослава Зазовського притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

2. Президент призначить двох суддів

5 березня 2019 року ВРП ухвалила внести Президентові України подання про призначення:

Ополинської Інни Георгіївни - на посаду судді Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська;

Прохорова Павла Анатолійовича - на посаду судді Київського районного суду міста Одеси.

3. До Київського апеляційного суду переведене суддю

ВРП ухвалила перевести суддю апеляційного суду Київської області Єлизавету Суханову на посаду судді Київського апеляційного суду.

4. Трьох суддів звільнено у відставку

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у відставку:

Якименка Миколу Миколайовича - з посади судді господарського суду міста Києва;

Наваляного Тараса Даниловича - з посади судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області;

Неганову Наталію Володимирівну - з посади судді Подільського районного суду міста Києва.

5. Баришівського суддю відсторонено через хабарництво

5 березня 2019 року ВРП ухвалила тимчасово відсторонити суддю Баришівського районного суду Київської області Олександра Лисюка від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження. Дії судді кваліфіковано за частиною четвертою статті 368 КК України, а саме: прохання службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі для собі за вчинення в інтересах третьої особини будь-якої дії з використанням службового становища та одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для собі за вчинення в інтересах третьої особини будь-якої дії з використанням службового становища.

6. На донецьку суддю тиснути, зловживаючи правами

Під година перевірки обставин встановлено, що дії представників відповідача у частині безпідставного подання заяви про відвід складу суду, неодноразового подання повторних клопотань після їх вирішення судом можуть свідчити про можливе зловживання передставниками відповідача своїми процесуальними правами з метою ухвалення колегією суддів необхідних процесуальних рішень на їхню користь. ВРП ухвалила звернутись до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за повідомленням судді.

7. Маріупольських суддів образили в Facebook

Заступник голови Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Вадим Ковтуненко повідомив, що у день, коли було заплановано проведення зборів суддів прибули невідомі особині у невизначеній кількості, які біля входу до приміщення суду тримали плакати-борди з текстами образливого характеру. Напередодні у соціальній мережі Facebook невідомі особини розмістили статті образливого характеру щодо суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області. ВРП ухвалила звернутись до ГПУ щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за вказаним повідомленням.

8. За два роки ВРП вирішила звільнити 119 та покарати 190 суддів

Відбулося обговорення досвіду ВРП у сфері дисциплінарної практики. За ініціативи Програми USAID "Нове правосуддя" 6 березня 2019 року відбулася зустріч представників проектів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, із заступником Голови ВРП Вадимом Беляневичем та членом ВРП Андрієм Бойко, присвячена обговоренню дисциплінарної практики ВРП стосовно суддів і прокурорів. Зокрема, зазначено, що за два роки роботи дисциплінарних органів було ухвалено рішення про внесення подання про звільнення 119 суддів, крім цього, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 190 суддів. Найбільш поширені порушення суддів, зокрема, допускаються при розгляді клопотань про застосування запобіжних заходів, про накладення арешту на майно худо. [Дізнатись про неправомірний арегт вашого майна можна, зареєструвавшись на сервісі SMS- маяк: ви миттєво отримаєте повідомлення про вчинення реєстраційних дій щодо нерухомості]. При розгляді цивільних, господарських, адміністративних категорій справ у багатьох випадках констатовано порушення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод - забезпечення права на справедливий суд.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184603_vdom - przvishcha - antikoruptsynikh - suddv - viznacheno - peremozhtsv - konkursu

9. ВРП отримала рішення ВККС з рекомендаціями для призначення антикорупційних суддів

ВРП ухвалила здійснити розподіл між членами ВРП рекомендацій ВККС щодо призначення кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду без урахування раніше розподілених матеріалів. Із авторозподілу щодо призначення кандидатів на посаду судді Верховного Суду вилучено членів ВРП Ігоря Бенедисюка, Наталю Волковицьку, Миколу Гусака, Тетяну Малашенкову, які відповідно до рішення ВРП заяв не братимуть участі у розгляді ВРП, її органами та одноособово матеріалів стосовно осіб, щодо яких ВККС внесене рекомендації про призначення на посаду судді Верховного Суду, оскільки стали переможцями конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Верховного Суду.

10. Членуй ВРП, які перемогли в конкурсі до ВС, не вирішуватимуть питання призначення суддів

7 березня 2019 року ВРП ухвалила рішення, що членуй ВРП Ігор Бенедисюк, Наталя Волковицька, Микола Гусак, Тетяна Малашенкова не братимуть участі у розгляді ВРП, її органами та одноособово матеріалів стосовно осіб, щодо яких ВККС внесене рекомендації про призначення на посаду судді Верховного Суду, та ухваленні відповідних рішень. Окрім того, питання організації та ведення засідань ВРП з розгляду рекомендацій ВККСУ про призначення кандидатів на посади суддів Верховного Суду покладено на заступника Голови ВРП Вадима Беляневича.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини