Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банк не має права встановлювати комісію за кредитом і нараховувати проценти після звернення до суду - ВС

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/153403_bank-ne-vprave-trebovat-komissiyu-za-uslugi-po-soprovozhdeniyu-kredita

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду при розгляді спору з "ПриватБанком" щодо стягнення заборгованості за кредитним договором наголосив на нікчемності пункту кредитного договору про комісії (щомісячна сплата винагороди за надання фінансового інструменту). До такого ж висновку у 2016 році прийшов і ВСУ.

Постановою від 20 лютого у справі № № 666/4957/15 залишено в силі рішення апеляції про недійсність пункту кредитного договору щодо винагороди банку через його несправедливість та зарахуванні у рахунок погашення заборгованості по кредиту безпідставно нарахованих процентів на цю суму.

ВС зробив висновок, що несправедливими є положення договору про споживчий кредит, які містять умови про зміни у витратах, зокрема щодо плати за обслуговування кредиту, і це є підставою для визнання таких положень недійсними. Умова договору про надання споживчого кредиту, яка передбачає здійснення будь-яких платежів за дії, які не є послугою у визначенні  Закону "Про захист прав споживачів", є нікчемною.

Також при розгляді спору було застосовано позицію Великої Палати Верховного Суду у справі № 444/9519/12 про те, що право кредитодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування чи у разі пред'явлення до позичальника вимоги згідно з частиною другою статті 1050 ЦК України. В охоронних правовідносинах права та інтереси позивача забезпечені частиною другою статті 625 ЦК України, яка регламентує наслідки прострочення виконання грошового зобов'язання.

Зверніть увагу, що всі правові позиції можна відстежувати в модулі "Судова практика" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН", а судові рішення, як завжди, доступні у Verdictum.  До 20 березня 2019 року систему аналізу судових рішень Verdictum і сервіс моніторингу партнерів ContrAgent можна придбати  зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини