Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184480_sts-ne-zapustili-dsa-vdklikala-ogoloshennya

1. Відстрочено запуск Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) мала бути запущена 1 березня. Відповідне оголошення ДСА розмістила в "Голосі України" 1 грудня 2018 року. Разом з тим органи судової влади виявились неспроможними вчасно виконати вимоги для запуску. Тому, з огляду на те, що Вища рада правосуддя повернула проект Положення про ЄСІТС на доопрацювання, ДСА вирішила відтермінувати запланований запуск і опублікувала заяву про відкликання попереднього оголошення. Про початок функціонування системи повідомлять додатково (це відбудеться не раніше 2020 року). Наразі в тестовому режимі працюють: Єдиний контакт-центр судової влади України; Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами; Електронний кабінет; Офіційний веб-портал "Судова влада України"; Єдиний державний реєстр судових рішень; Електронний суд; Автоматизований розподіл; Судова статистика.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184420_stattyu-kk-pro-nezakonne-zbagachennya-skasovano-ksu-oprilyudniv-rshennya

2. Скасовано відповідальність за незаконне збагачення, але її збираються повернути

Конституційний Суд України Рішенням № 1-р/2019 від 26 лютого  визнав неконституційною статтю 368-2 КК України щодо незаконного збагачення. Суд дійшов висновку, що ця норма не відповідає вимогам чіткості, точності й однозначності, а тому суперечить юридичній визначеності як складовій принципу верховенства права, закріпленого в статті 8 Конституції України. Вже 28 лютого Президент зареєстрував у парламенті законопроект № 10110 щодо відновлення відповідальності за незаконне збагачення. На заміну скасованій статті Кримінальний кодекс пропонується доповнити новою статтею 368-5, яка передбачатиме покарання за набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав чи передачу нею таких активів. Санкція - та ж сама.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184429_velika-palata-oprilyudnila-daydzhest-visnovkv-u-krimnalnikh-spravakh-za-2018-rk

3. Оприлюднено дайджест висновків Великої Палати у кримінальних справах за 2018 рік

З дайджестом судової практики Великої Палати Верховного Суду у кримінальних провадженнях за 2018 рік можна ознайомитись в ІПС "ЛІГА:ЗАКОН".

Нагадуємо, що всі судові рішення можна знайти у Verdictum, а ключові позиції Великої Палати зручно відстежувати в модулі "Судова практика" ІПС "ЛІГА:ЗАКОН". Висновки Великої Палати згруповані за: 1) провадженнями щодо відступу від правової позиції або з виключною правовою проблемою, 2)  переглянутими судовими рішеннями за виключними обставинами у зв'язку з встановленням ЄСПЛ порушень.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184451_dinu-sistemu-transplantats-vvedut-z-2020-roku

4. Єдину систему трансплантації вводять з 2020 року

Прийнято Закон (проект № 9461-д) щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині, яким передбачено, що Національна служба здоров'я замовлятиме медичні послуги з трансплантації з 1 січня 2020 року. Сімейним лікарям надано право на отримання згоди на посмертне донорство: вони вноситимуть таку інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Повнорідні брати або сестри віком до 18 років зможуть виступати донорами кісткового мозку. Дозволено лише міжнародний обмін анатомічними матеріалами, а щодо гемопоетичних стовбурових клітин - дозволяється їх купівля-продаж.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184408_uskh-lkarv-zbirayutsya-vklyuchiti-v-dinu-organzatsyu-samovryaduvannya

5. Усіх лікарів збираються включити в єдину самоврядну організацію

Комітет з питань охорони здоров'я рекомендував ВР підтримати у першому читанні проект Закону № 8250 "Про лікарське самоврядування". Визначається порядок створення організації самоврядування лікарів, яку складають всі лікарі України, що мають право здійснювати лікарську практику. Лікарі, які не здійснюють лікарську практику, можуть бути членами організації на визначених умовах.

Організаційними формами лікарського самоврядування (інститутами ОСВЛ) є: З'їзд лікарів, Головна Лікарська Рада; Фахова Лікарська Рада, Національна палата лікарів-спеціалістів, Національна палата лікарів-стоматологів, Національна палата лікарів загальної практики, Вища комісія з лікарської етики; Вища комісія з належної лікарської практики, Національне бюро медичного арбітражу, Вища контрольна комісія, військове і регіональні відділення ОСВЛ та їх органи. З моменту державної реєстрації ОСВЛ її членами стануть: усі лікарі-практики, які на цей момент отримали сертифікат лікаря-спеціаліста чи інший прирівняний до нього документ; особи, які отримали диплом лікаря і продовжують свою освіту для отримання сертифіката "лікаря-спеціаліста".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184456_priynyato-strategyu-derzhavno-ekologchno-poltiki-do-2030-roku

6. Визначено стратегію державної екологічної політики України на період до 2030 року

Прийнято Закон "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року" (проект № 8328). Серед заявлених цілей: формування в суспільстві екологічних цінностей та засад сталого споживання і виробництва; зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров'я населення до соціально прийнятного рівня; розвиток державної системи природоохоронного управління. Зокрема, проблему накопичення твердих побутових відходів планують розв'язати шляхом мінімізації їх утворення, забезпечення максимального використання ресурсовмісних відходів та побудови потужних комплексів з утилізації небезпечних відходів. Поліпшити екологічний стан водойм і водотоків планують через впровадження інтегрованого управління водними ресурсами.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184362_prezident-viznachiv-timchasovo-okupovan-teritor-v-donetsky--lugansky-oblastyakh

7. Визначено перелік тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини

 Указом № 32/2019 Президент визначив межі та перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях. У Донецькій області тимчасово окупованими є такі міста обласного значення: Донецьк, Горлівка, Дебальцеве, Докучаєвськ, Єнакієве, Жданівка, Макіївка, Сніжне, Харцизьк, Хрестівка, Чистякове, Шахтарськ, Ясинувата, у тому числі частково населені пункти, які адміністративно підпорядковані міським радам цих міст. Крім того, тимчасово окупованими є Амвросіївський район, частково Бахмутський район, Бойківський район; частково Волноваський і Мар'їнський райони, Новоазовський, Старобешівський, Шахтарський райони та частково Ясинуватський. У Луганській області тимчасово окупованими є такі міста обласного значення: Луганськ, Алчевськ, Антрацит, Брянка, Голубівка, Довжанськ, Кадіївка, Первомайськ, Ровеньки, Сорокине, Хрустальний, у тому числі частково населені пункти, які адміністративно підпорядковані міським радам цих міст.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184478_v-ukran-zapratsyu-diniy-derzhavniy-restr-veteranv-vyni

8. Ветеранів війни внесуть до реєстру

1 березня набрав чинності Закон № 2684-VIII щодо Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Реєстр призначено для збору, реєстрації, накопичення, зберігання, захисту та знеособлення інформації про ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб та інших. Таким чином забезпечуються облік таких осіб, реалізація ними пільг та інших соціальних гарантій, адміністрування потреб таких осіб, а також для координації діяльності органів влади.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184326_tslove-vitrachannya-almentv-na-ditinu-kontrolyuvatimut-organi-opki-ta-pkluvannya

9. Органи опіки та піклування перевірятимуть цільове витрачання аліментів на дитину

Наказом Мінсоцполітики від 15 листопада 2018 року № 1713 визначено порядок здійснення органами опіки та піклування контролю за цільовим витрачанням аліментів на дитину. Органи опіки та піклування уповноважені проводити інспекційні відвідування одержувача аліментів. Безпосереднє проведення інспекційного відвідування покладено на службу у справах дітей відповідної районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради, сільської, селищної ради об'єднаної територіальної громади за місцем проживання одержувача аліментів із залученням (за потреби) психолога, соціального педагога, фахівця із соціальної роботи. Кількість посадових осіб, що проводять інспекційне відвідування, не може бути меншою 2 осіб. Для проведення інспекційного відвідування одержувача аліментів платник аліментів має подати заяву до відповідних органів, зазначених вище, або до відповідної служби у справах дітей.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184379_vdtermnovano-zaprovadzhennya-nomera-bankvskogo-rakhunka-iban

10. Відтерміновано запровадження номера банківського рахунка IBAN

Постановою НБУ від 22 лютого 2019 року № 41 передбачено, що з 5 серпня 2019 року банки відкриватимуть клієнтам нові рахунки у стандарті IBAN, а діючі номери рахунків змінюватимуть відповідно до вимог цього стандарту із збереженням діючого номера аналітичного обліку. Застосування IBAN з 1 листопада 2019 року стане обов'язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у гривні, так і в іноземних валютах, зокрема під час транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року здійснюватимуться лише з використанням IBAN. У період з 5 серпня до 31 жовтня 2019 року клієнти банків у реквізитах розрахункових документів матимуть можливість зазначати як діючий номер рахунка та код банку, так і номер рахунка в стандарті IBAN.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини