Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Мінсоцполітики винесло на громадське обговорення проект урядової постанови "Про затвердження Порядку формування, ведення та доступу до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183275_nabuv-chinnost-zakon-pro-vdpovdalnst-domashnkh-krivdnikv

Пропонований Порядок визначатиме процедуру формування, ведення та доступу до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Установлено, що Реєстр - автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, адаптування, зміни, поновлення, використання, поширення (розповсюдження, реалізації, передання), знеособлення і знищення визначених Законом "Про запобігання та протидію домашньому насильству" даних про випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Статтею 16 Закону передбачено, що саме Кабмін визначає порядок формування, ведення та доступу до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Реєстр формуватиметься з метою захисту життєво важливих інтересів постраждалих осіб, зокрема дітей; запобігання повторним випадкам насильства; забезпечення здійснення заходів у сфері запобігання та протидії насильству; обліку випадків насильства, узагальнення та аналізу інформації про нього; надання комплексної та своєчасної допомоги постраждалим особам; координації діяльності суб'єктів через оптимізацію інформаційної взаємодії суб'єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству.

Держателем Реєстру визначено Мінсоцполітики, яке здійснюватиме розроблення нормативно-правової бази для функціонування Реєстру та його методичне забезпечення; організовуватиме взаємодію між інформаційними системами Мінсоцполітики, МВС, Генпрокуратури, ДСА, уповноважених органів з питань пробації та інформаційними системами інших центральних органів виконавчої влади з питань запобігання та протидії насильству.

Адміністратором Реєстру буде державне підприємство, визначене Мінсоцполітики, що належить до сфери його управління.

Суб'єктами інформування визначено суб'єктів, які інформують реєстраторів про факти надходження заяв (повідомлень) про насильство, ухвалення судових рішень щодо насильства, згідно з Порядком взаємодії суб'єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, для внесення відповідних даних до Реєстру.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182998_domashnkh-krivdnikv-pochnut-perevikhovuvati

Реєстр формуватимуть окремо за кожним випадком насильства шляхом внесення до нього відповідної інформації суб'єктами з урахуванням особливостей, передбачених Законом про запобігання та протидію домашньому насильству.

До Реєстру вноситимуться відомості (окремо за кожним випадком) про випадок насильства, постраждалу особу та вжиті заходи з надання їй допомоги, кривдника.

Електронні примірники судових рішень і відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі судових рішень у справах про адміністративні правопорушення та про притягнення осіб до кримінальної відповідальності за рішеннями суду, що набрали законної сили, надаватимуться адміністратором Реєстру в електронній формі відповідно до порядку інформаційної взаємодії, визначеного ДСА та Мінсоцполітики.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183750_poterplim-vd-domashnogo-nasilstva-dopomozhut-v-sotsalno-psikhologchnikh-tsentrakh

Підставою для внесення до Реєстру відомостей про постраждалу особу буде отримання реєстратором Реєстру заяви чи повідомлення про вчинення насильства; надходження до реєстратора Реєстру відомостей від суб'єкта інформування (після перевірки на предмет повторного внесення до Реєстру одного випадку різними реєстраторами Реєстру).

Відомості про постраждалу особу вноситимуть до Реєстру за наявності документа про її добровільну поінформовану згоду, крім випадків вчинення насильства стосовно дітей і недієздатних осіб або виявлення фактів насильства кримінального характеру, коли така згода не вимагається.

Відомості про кривдника вноситимуться до Реєстру реєстратором Реєстру після підтвердження факту насильства, отримання листа в системі документообігу або отримання на паперовому носії.

Внесення відомостей до Реєстру та їх редагування (зміна, оновлення, доповнення або видалення) проводитиметься реєстраторами Реєстру з використанням кваліфікованого електронного підпису, сумісного з програмним забезпеченням Реєстру.

Персональні дані про постраждалу особу зберігатимуться в Реєстрі протягом 3 років з дня вчинення насильства та в подальшому знеособлюватимуться для використання в наукових і статистичних цілях.

Інформація, внесена до Реєстру, є конфіденційною.

У Реєстрі передбачать можливість пошуку та систематизації інформації за будь-якою категорією відомостей за переліком реєстраторів Реєстру (їх групою), а також у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, на території яких вчинено насильство.

Громадське обговорення проекту урядової постанови триватиме на сайті Мінсоцполітики до 6 березня 2019 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини