Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вирішено, як рахувати плату провайдерів за доступ до будинкової мережі

Реклама

Мінрегіон визначив Методику визначення плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі.

Відповідний наказ № 3 від 22 січня 2019 року було зареєстровано в Мін'юсті.

Затверджена Методика визначає механізм формування і встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі та поширюється на об'єкти доступу усіх форм власності. Її поширено на відносини між власниками інфраструктури будинкової розподільної мережі, які не є операторами, провайдерами телекомунікацій (далі - власник), та іншими суб'єктами господарювання (оператор, провайдер телекомунікацій або уповноважена ними особа) (далі - замовник), що виникають під час доступу до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі.

Установлено, що плата за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі складатиметься з одноразової та/або періодичної.

Одноразова плата - це плата за розроблення та видачу технічних умов з доступу до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі, що розраховується відповідно до цієї Методики та встановлюється власником. Цю плату замовник сплачує одноразово.

Періодична плата може встановлюватися виключно за наявності додаткових витрат власника на утримання елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі, пов'язаних з наданим доступом.

До складу додаткових витрат власника на утримання елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі включаються прямі витрати, за умов документального підтвердження:

прямі матеріальні витрати, пов'язані з придбанням та використанням матеріалів, запасних частин, комплектувальних виробів та інших матеріалів під час виконання робіт, пов'язаних з наданим доступом до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі;

прямі витрати на оплату праці персоналу, безпосередньо задіяного у наданні доступу замовникам до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі, зокрема заробітна плата та інші виплати відповідно до законодавства;

інші прямі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до надання доступу замовникам до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі (відрахування на соціальні заходи).

Розмір одноразової плати (Под) розраховується за формулою:

Под = С х Кзп, де

Под - розмір одноразової плати; С - собівартість послуги з розроблення та видачі технічних умов з доступу до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі; Кзп - коефіцієнт зниження розміру одноразової плати, який застосовується у разі надання телекомунікаційних послуг у селищах і селах або на депресивних територіях - 0,95 та надання виключно загальнодоступних телекомунікаційних послуг - 0,9.

У разі надання виключно загальнодоступних телекомунікаційних послуг у селищах і селах або на депресивних територіях зазначені коефіцієнти перемножуються.

Розмір одноразової плати не може перевищувати 50 % мінімальної зарплати, встановленої законом станом на 1 січня поточного року (2086 грн 50 коп. у 2019 році).

Періодична плата визначається з урахуванням переліку робіт, що мають бути враховані під час розрахунку розміру періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі за формулою:

ПП = (Взп + Вм + Ві) : Nі х Кзп, де

ПП - розмір періодичної плати;

Взп - прямі витрати на оплату праці, які можуть бути безпосередньо віднесені до надання доступу до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі;

Вм - прямі матеріальні витрати, пов'язані з придбанням і використанням матеріалів, запасних частин, комплектувальних виробів та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до надання доступу до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі;

Ві - інші прямі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до надання доступу до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі;

Nі - кількість замовників, які використовують одну й ту саму інфраструктуру будинкової розподільної мережі;

Кзп - коефіцієнт зниження розміру періодичної плати, який застосовується у разі надання телекомунікаційних послуг у селищах і селах або на депресивних територіях - 0,95; надання виключно загальнодоступних телекомунікаційних послуг - 0,9.

Розмір періодичної плати (на місяць за будинок) не може перевищувати:

для будинків до 100 квартир - 2 % розміру МЗП (83.46 грн у 2019 році);

для будинків від 101 до 160 квартир - 3 % розміру МЗП (125.19 грн у 2019 році);

для будинків від 161 квартири і більше - 5 % розміру МЗП (208.65 грн у 2019 році).

Послуга транзиту кабельних ліній в інфраструктурі будинкової розподільної мережі не надається.

Розмір плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі має бути сталим і не може змінюватися протягом 1 року з дня укладення договору з доступу.

Підставою для перегляду розміру плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі є зміна розміру складових додаткових витрат, а також кількості замовників, які використовують одну й ту саму інфраструктуру об'єкта.

Визначено, що замовник вносить одноразову плату протягом 15 робочих днів з дня отримання письмової інформації про прийняття рішення власником про видачу технічних умов з доступу до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі та рахунка на оплату.

Періодична плата сплачуватиметься відповідно до умов договору з доступу, але не пізніше останнього числа місяця, наступного за розрахунковим місяцем.

Також у наказі визначено переліки робіт, що мають бути враховані під час розрахунку одноразової та періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі.

Нагадуємо вам, що швидко дізнатися про розмір мінімальної заробітної плати можна у модулі "Довідники" Інформаційно-правових систем "ЛІГА:ЗАКОН".

Наказ набере чинності з дня офіційного опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини