Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 4-13 лютого

Реклама

1. Шістьох кримських суддів звільнять

Рішенням Другої Дисциплінарної палати ВРП від 4 лютий 2019 року суддів апеляційного суду Автономної Республіки Крим Олену Синельщікову та Тетяну Белинчук притягнуто до дисциплінарної відповідальності та до них застосовано дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення суддів з посад. Рішенням Третьої Дисциплінарної палати ВРП від 6 лютого 2019 року суддю апеляційного суду Автономної Республіки Крим Аллу Приходченко притягнуто до дисциплінарної відповідальності та до неї застосовано дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади. Рішеннями Першої Дисциплінарної палати ВРП від 8 лютого 2019 року суддів Сакського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим Олександра Копичинського, Нахімовського районного суду міста Севастополя Петра Єзерського та окружного адміністративного суду міста Севастополя Олену Майсак притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до них дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення судді з посади.

2. Чотирнадцятьох суддів буде призначено

ВРП ухвалила внести подання Президентові України про призначення:

Грень Наталії Михайлівни - на посаду судді Львівського окружного адміністративного суду;

Бондарчук Віти Вікторівни - на посаду судді господарського суду міста Києва;

Маковської Олені Володимирівни - на посаду судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду;

Лобана Дмитра Вікторовича - на посаду судді Чернігівського окружного адміністративного суду;

Волгіної Наталі Петрівни - на посаду судді Донецького окружного адміністративного суду;

Гаврилової Олені Василівни - на посаду судді Дніпровського районного суду міста Києва;

Зінченка Олексія Володимировича - на посаду судді Люботинського міського суду Харківської області;

Лебедєвої Ганни Володимирівни - на посаду судді Миколаївського окружного адміністративного суду;

Льговської Юлії Михайлівни - на посаду судді Донецького окружного адміністративного суду;

Польового Олександра Леонідовича - на посаду судді Хмельницького окружного адміністративного суду;

Слободонюка Михайла Васильовича - на посаду судді Вінницького окружного адміністративного суду;

Тітова Олександра Миколайовича - на посаду судді Харківського окружного адміністративного суду;

Троянової Олені Вікторівни - на посаду судді Донецького окружного адміністративного суду;

Шуляк Любові Анатоліївни - на посаду судді Житомирського окружного адміністративного суду.

3. Трьох суддів звільнено у відставку

5 лютого 2019 року Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Нещеретну Лілію Михайлівну з посади судді Хортицького районного суду міста Запоріжжя у відставку.

Також ВРП ухвалила звільнити у відставку:

Гетю Наталію Григорівну - з посади судді господарського суду Полтавської області;

Усенка Сергія Івановича - з посади судді Балаклійського районного суду Харківської області.

4. Вадима Беляневича обрано заступником Голови ради

На засіданні ВРП 5 лютого 2019 року розглянуто питання про вибори заступника Голови Вищої заради правосуддя. За результатами таємного голосування заступником Голови ВРП обрано Вадима Беляневича. У таємному голосуванні узяли долю 18 членів ВРП, за результатами підрахунку голосів лічильна комісія встановила, що за кандидатуру Вадима Беляневича проголосувало 16 членів Ради, що становить більше половини від її конституційного складу.

5. Суддю з Харківщини, яка боронувала знімати процес, відсторонено на шість місяців

Скаржники зазначали, що у засіданні 14 листопада 2016 року суддя Вовчанського районного суду Харківської області Уханьова І.З безпідставно боронувала Корнієнку М. Ю., який перебував у залі суднового засідання у зв'язку із здійсненням правозахисної діяльності, використовувати портативний записувальний пристрій і здійснювати відеозйомку відкритого суднового засідання. Усвідомлюючи відсутність у діях Корнієнка М. Ю. складу адміністративного правопорушення, суддя притягнула його до адміністративної відповідальності, застосувавши адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту строком на 15 діб. ВРП ухвалила тимчасово, на шість місяців, відсторонити суддю від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов'язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з курсу суддівської етики, порядку розгляду справ про адміністративні правопорушення, практики застосування статей 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

6. На суддів з Черкащини тиснули: одному погрожували "прославити", іншого - прокуратура допитувала про справу, але повідомлення про злочин не внесли в ЄДРСР

Вища рада правосуддя 5 лютого 2019 року розглянула повідомлення судді апеляційного суду Черкаської області Володимира Бородійчука про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Зокрема, суддя повідомив, що в період із 26 квітня 2018 року до качану засідання у справі йому на мобільний телефон надійшли декілька sms - повідомлень від невідомої особини, яка назвалася журналістом та попередила суддю про ті, що в разі залишення в силі ухвали суду першої інстанції про накладення "безмежного" арешту суддя "стані відомим" на усю країну. ВРП ухвалила внести до ГПУ подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущене бездіяльність, що полягає у невнесенні до ЄРДР відомостей, викладених у повідомленні судді та звернути увагу Генерального прокурора на ті, що процесуальна діяльність органів досудового розслідування не може порушувати гарантії незалежності суддів.

Вища рада правосуддя 5 лютого 2019 року розглянула повідомлення судді господарського суду Черкаської області Юрія Хабазні про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. На думання судді суддіі, дії працівників Черкаської місцевої прокуратури мають ознаки втручання у здійснення ним правосуддя. У поясненнях він вказав, що запитання, поставлені йому під година допитів, стосувались розгляду справи, яка перебуває у його провадженні, прийнятих у цій справі рішень та наявності впливу на нього з боку керівництва суду чи інших осіб, що є неприпустимим. ВРП внесе до ГПУ подання про притягнення до відповідальності осіб, якими допущене бездіяльність, що полягає у невнесенні до ЄРДР відомостей, викладених у повідомленні судді господарського суду Черкаської області Хабазні Ю. А.

7. Черкаським суддям заважали вершити правосуддя

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину в кримінальному провадженні за повідомленням суддів Соснівського районного суду міста Черкас. Судді Соснівського районного суду міста Черкас Сергій Пироженко, Вікторія Романенко, Олена Марцішевська повідомили, що після проголошення вступної та резолютивної частин ухвали присутні у залі суду близько 30 громадян блокували вихід із зали суду для колегії суддів, захисників, обвинувачених, які перебували під вартою, працівників Національної гвардії. При цьому зазначені громадяни висловлювали образи, використовуючи нецензурну лексику, на адресі колегії суддів та членів їхніх сімей, вимагаючи скасування визначеного судом для окремих обвинувачених альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави. ВРП ухвалила звернутись до ГПУ щодо надання інформації про розслідування та розкриття злочину в кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за повідомленням суддів.

8. Вимога до судді скасувати рішення, надіслана особситим листом, має розслідуватись як ймовірний злочин

Суддя повідомила, що на її ім 'я засобами поштового зв'язку від громадян Я. та П. до суду надійшов спільний лист із вимогою скасувати судові рішення. При цьому у листі громадян Я. та П. вказав, що суддею Атамановою С. Ю. "Під копірку" постановлене ухвали про поновлення договорів оренди стосовно орендодавців, а також в ультимативній формі зазначено, що сморід дійдуть і до Генеральної прокуратури, якщо суддя не зробить висновків. З інформації ГПУ вбачається, що повідомлення судді надіслане до прокуратури Кіровоградської області з дорученням розглянути викладені у ньому доводь та повідомити про результати ВРП. Водночас прокуратура Кіровоградської області поінформувала, що за результатами розгляду повідомлення судді Атаманової С. Ю. підстав для внесення відомостей до ЄРДР не встановлено. ВРП ухвалила внести Генеральному прокуророві подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущене бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів.

9. Дев'ятьох суддів переведене

Вища рада правосуддя ухвалила перевести суддів:

Суворовського районного суду міста Херсона Зуб Ірину Юріївну - на посаду судді Херсонського міського суду Херсонської області;

Суворовського районного суду міста Херсона Рябцеву Марію Сергіївну - на посаду судді Херсонського міського суду Херсонської області;

ВРП ухвалила перевести суддів Харківського апеляційного адміністративного суду:

Любчич Любов Василівну

Гуцала Михайла Ігоровича

Донець Ліану Олексіївну

Жигилія Сергія Павловича

Хвіртку Олександра Михайловича

Перцову Тетяну Сергіївну

Чалого Ігоря Сергійовича

на посади суддів Іншого апеляційного адміністративного суду.

10. Києво- Святошинського суддю звільнено за порушення підсудності і вирішення справи без повідомлення сторін

Деручи Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що суддя Києво- Святошинського районного суду Київської області Нікушин В. В. під годину розгляду цивільної справи допустившись істотне порушення норм процесуального права під година здійснення правосуддя, а саме: вимог статті 114 Цивільного процесуального кодексу України, прийнявши до розгляду позов із порушенням виключної підсудності; статей 130, 169 ЦПК України, розглянувши справу за одне судове засідання без участі представників відповідачів, які не булі повідомлені належним чином про день, година та місце такого розгляду, не та з'ясувавши заподій їх нез'явлення, що унеможливило реалізацію учасниками суднового процесу - відповідачами наданих процесуальних прав та обов' язків. Вказані дії судді Нікушина В. В. є явним порушенням закону, несумісним із чесним і сумлінним виконанням обов' язків судді, повним, всебічним та об' єктивним розглядом судової справи.

11. Відсторонено запорізького суддю

Суддю Заводського районного суду міста Запоріжжя Олександра Федоренка тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Першої Дисциплінарної палати ВРП. Рядків дії відсторонення суддів від здійснення правосуддя - до ухвалення ВРП рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

12. Харківській судді погрожували через Viber та e - mail

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за повідомленням судді Дзержинського районного суду міста Харкова Підвус Г. С. Суддя повідомила, що ввечері у день прийняття рішення в справі за скаргою боржника на дії держвиконавця (стягувачем є ТОВ "Українська металургійна компанія"), на її номер телефону та номер телефону її чоловіка через додаток Viber від невстановленої особини надійшли повідомлення з погрозами. Також 5 липня 2018 року на адресі її особистої електронної пошти від невідомих осіб почали надходити листи з поштового сервісу mail.ru із погрозами застосувати насильство до судді та членів її сім'ї у разі продовження нею розгляду вказаної справи. ВРП ухвалила звернутись до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 7 липня 2018 року за повідомленням судді.

13. Маріупольські судді виявили, що за ними стежать

ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів за фактом виявлення у службових кабінетах суду предметів, схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. ВРП 7 лютого 2019 року розглянула повідомлення голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Ірини Мірошник та заступника голови цього суду Оксани Костромітіної про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя. Зокрема, у повідомленні зазначено, що 10 грудня 2018 року у робочих кабінетах суддів смороду помітили, що лампа денного освітлення на підвісній стелі (гіпсокартонна плита) незвично працює. Після зняття матеріалів підвісної стелі було виявлено закріплений на ній провід та предмет, схожий на камеру відеоспостереження та розміщений над робочим місцем судді таким чином, що в полі його фіксації потрапляли робочий стіл, комп'ютер та матеріали справ. Також судді виявила предмети, схожі на мікрофон для прослуховування та відеореєстратор. Розглянувши повідомлення, ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальному провадженні, внесених до ЄРДР за частиною першою статті 359 КК України за фактом виявлення у службових кабінетах Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області комплексу предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, та у кримінальному провадженні від 10 січня 2019 року за частиною першою статті 376 КК України.

14. Суддю з Київщини відсторонено

Суддю Ржищевського міського суду Київської області Керімова Романа Вагіфовича тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП. Рядків дії відсторонення суддів від здійснення правосуддя - до ухвалення ВРП рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

15. У зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності продовжено рядків відсторонення судді зі Львіщини

ВРП продовжила рядків тимчасового відсторонення судді Турківського районного суду Львівської області Кріля Л. М. від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності. ВРП ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н. І. задовольнити частково, продовжити до 18 березня 2019 року рядків тимчасового відсторонення судді Турківського районного суду Львівської області Луки Кріля від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

16. Київського суддю відсторонили і направили в школу суддів - він матиме підтвердити здатність вершити правосуддя

ВРП ухвалила тимчасово, на шість місяців, відсторонити суддю Голосіївського районного суду міста Києва Олександра Бойка від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов'язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань суддівської етики та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді; доручити Національній школі суддів України забезпечити проходження суддею Голосіївського районного суду міста Києва Бойком Олександром Васильовичем курсу підвищення кваліфікації з метою подальшого кваліфікаційного оцінювання для підтвердження ним здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді.

17. Полтавський суддя, який розглядав "Справу Кернеса" скаржиться на упередженість прокуратури у розслідуванні постановлення ним неправосудного рішення

ВРП розглянула повідомлення судді Київського районного суду міста Полтави Андрія Антонова про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя. Суддя, зокрема, зазначив, що передставники ГПУ під година розгляду резонансної справи систематично вимагали припиняти судові засідання у зручний для них година, намагались перекласти на суд тягар доведення факту вчинення обвинуваченими злочину, всі зауваження суду коментували для ЗМІ виключно як вираз лояльності до обвинувачених, а також неодноразово подавали безпідставні клопотання про відвід судді, внаслідок чого суд був позбавлений можливості вчасно допитувати свідків обвинувачення. 10 серпня 2018 року передставники ГПУ під година брифінгу повідомили про внесення відомостей до ЄРДР щодо вчинення суддею злочину, передбаченого статтею 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або ухвали) Кримінального кодексу України. Під година перевірки встановлено, що досудове розслідування у кримінальному провадженні триває більше п'яти місяців. Невручення повідомлення про підозру протягом цього годині може свідчити про неефективність досудового розслідування та упередженість працівників прокуратури. ВРП ухвалила звернутись до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною іншою статті 375 Кримінального кодексу України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини