Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приватні детективи: чергова спроба впровадження

Реклама

Народні депутати зробили чергову спробу запровадити в Україні інститути приватних детективів і приватних детективних агентств.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/158780_chastnye-detektivy-legalizovany

Відповідний законопроект № 10024 "Про приватну детективну (розшукову) діяльність", поданий групою народних депутатів, зареєстровано в парламенті. Відповідальним комітетом визначено Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

В Україні на сьогодні такий вид діяльності офіційно не визнаний, а тому поки що і не знайшов свого законодавчого врегулювання. Хоча фактично приватною детективною (розшуковою) діяльністю давно та плідно займаються не тільки фізичні, а й юридичні особи.

Метою законопроекту є законодавче врегулювання здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності як одного з шляхів забезпечення конституційних гарантій людини та громадянина на захист своїх законних прав та інтересів.

Законопроект складається із 20 статей, що об'єднані у 7 розділів, які, окрім загальних, прикінцевих та перехідних положень, визначають і регламентують:

- види та правовий статус суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності;

- процедуру видачі свідоцтв про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю;

- види детективних послуг, що можуть надаватися суб'єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов'язки цих суб'єктів;

- питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність;

- здійснення контролю за діяльністю суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності.

Пропонується таке визначення приватної детективної (розшукової) діяльності - дозволена Нацполіцією підприємницька діяльність приватних детективів або об'єднань приватних детективів щодо надання замовникам на платній договірній основі детективних послуг з метою захисту їхніх законних прав та інтересів на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом.

Суб'єктами приватної детективної (розшукової) діяльності визначено приватних детективів та їх об'єднання. На суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності не поширюється дія законів, що регулюють правовий статус працівників правоохоронних органів.

Приватним детективом може бути громадянин України, який досяг 21 року, володіє державною мовою, має вищу освіту або стаж роботи в оперативних підрозділах чи органах досудового розслідування не менше 3 років, пройшов відповідне навчання з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності та отримав свідоцтво про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

Приватний детектив не може бути службовою чи посадовою особою органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних чи судових органів влади.

Не може бути приватним детективом особа, яка має непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість; визнана судом недієздатною чи цивільна дієздатність якої обмежена; перебуває на обліку в закладах охорони здоров'я у зв'язку з психічними захворюваннями, алкоголізмом чи наркоманією; звільнена з посади судді, прокурора, нотаріуса, із служби у правоохоронних органах, з державної служби або служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги, вчинення корупційного та пов'язаного з корупцією правопорушення; позбавлена права на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю протягом 3 років з дня набрання чинності рішенням про анулювання свідоцтва про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

Зауважимо, що невдала спроба легалізувати приватних деетективів вже була здійснена: 18 грудня 2018 року проект № 3726 було відхилено після вето Президента.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини