Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повноваження Мінфіну щодо верифікації субсидій врегулюють законом

Реклама

Кабінет Міністрів підтримав розроблений Міністерством фінансів законопроект «Про верифікацію та моніторинг державних виплат».

Про це повідомили в прес-службі Мінфіну.

Проект врегульовує правові та організаційні засади здійснення верифікації та має підвищити ефективність державних виплат.

Мінфін з 2016 року моніторить та аналізує державні видатки на соціальну підтримку населення, оскільки через просту процедуру оформлення субсидії (достатньо лише подати заяву і декларацію про доходи) є ризики зловживань. Верифікація покликана виявити неправомірні, нецільові виплати.

За словами заступника Міністра фінансів Юрія Джигира в Держбюджеті-2019 закладено достатньо коштів на соціальні виплати, у тому числі, з урахуванням підвищення ціни на газ, але допомогу не мають отримувати "громадяни, які купують автомобілі вартістю понад 1,3 млн грн або акції на суму 26,2 млн грн".

У минулому році Мінфін надав 7,5 млн рекомендацій щодо перевірки 6 млн отримувачів соціальної допомоги.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Мінфін для верифікації субсидій отримав право на безоплатне отримання інформації, що містить банківську таємницю, персональні дані, та на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування. Зазначимо, що така ж сама норма була визнана неконституційною щойно в цьому році: згідно з  рішенням КСУ № 7-р/2018 у Міністерства можуть бути повноваження з отримання і обробки інформації, що містить персональні дані, тільки для досягнення легітимної мети. Але за відсутності меж дискреції щодо подальших дій з інформацією неможливий навіть мінімальний захист суб'єкта персональних даних, не забезпечена передбачуваність застосування окремих положень цієї норми.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини