Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні починає втілюватися трирічне бюджетне планування

11 січня 2019, 12:15
2044
0
Автор:
Реклама

В Україні запроваджується середньострокове бюджетне планування (на 3 роки).

Відповідний Закон № 2646-VІІІ "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування" опублікований у газеті "Голос України" № 6 від 11 січня 2019 року і набрав чинності з дня опублікування.

Закон створює правову основу для впровадження середньострокового бюджетного планування. Зокрема, вводиться складання Бюджетної декларації як документа державного стратегічного планування, який визначатиме основні принципи бюджетної політики на середньостроковий період (замість Основних напрямів бюджетної політики на плановий рік та Прогнозу державного бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди, які скасовуються).

Бюджетна декларація міститиме положення, зокрема, за основними прогнозними макропоказниками економічного і соціального розвитку України на кожен рік середньострокового періоду, основні завдання бюджетної політики, загальні показники доходів, фінансування, витрат і кредитування держбюджету та ін. Серед її новел - загальні граничні показники видатків на 3 роки, граничні показники видатків для кожного з головних розпорядників, цілі державної політики у відповідній сфері, оцінка фіскальних ризиків і проведення оглядів видатків.

Законом установлено, що визначений Бюджетною декларацією показник дефіциту держбюджету на кожен рік середньострокового періоду не може перевищувати 3 % прогнозного номінального обсягу валового внутрішнього продукту України на відповідний рік. Граничний обсяг дефіциту держбюджету, визначений законом про Державний бюджет України, не може перевищувати визначений Бюджетною декларацією показник дефіциту державного бюджету на відповідний бюджетний період.

Стратегія управління держборгом на середньостроковий період формуватиметься з урахуванням показників, визначених Бюджетною декларацією та законом про Державний бюджет України. Її розробить Мінфін та затвердить Кабмін у двомісячний строк з дня набрання чинності законом про Державний бюджет України.

Також уточнюється термінологічний апарат, встановлюються бюджетні правила щодо дефіциту держбюджету, оновлюється бюджетний календар, впроваджується середньострокове бюджетне планування на місцевому рівні.

Нагадаємо, Закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України відносно впровадження середньострокового бюджетного планування" на базі законопроекту № 8044 було прийнято на вечірньому засіданні ВР 6 грудня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини