Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військова продукція у іноземців закуповується разом з обслуговуванням

28 вересня 2018, 15:00
473
0
Автор:
Реклама

Уряд має намір оптимізувати процес отримання Україною офсетних компенсацій (вигод для національної економіки) в результаті здійснення закупівель військової продукції в іноземних партнерів.

26 вересня Кабмін на своєму засіданні схвалив нову редакцію Порядку укладення компенсаційних (офсетних) договорів (постанова № 773).

Офсети є новим для України інструментом військово-технічного співробітництва, практичне запровадження якого пов'язане із забезпеченням відповідності української нормативно-правової бази правовому полю країн-партнерів.

Так, новим Порядком передбачено започаткування переговорів з іноземною стороною щодо отримання Україною офсету на етапі основної передконтрактної роботи та структуровано процес одержання компенсацій від виникнення умови офсету в державному контракті до укладання та виконання офсетного договору. Крім того, у Порядку спрощено процедуру укладення таких договорів і чітко регламентовано повноваження суб'єктів офсетної діяльності.

Згідно з новим Порядком компенсаційний (офсетний) договір - укладений між офсетним бенефіціаром та іноземним постачальником зовнішньоекономічний договір (контракт), що визначає предмет та вартість офсетного зобов'язання, яке іноземний постачальник повинен виконати на території України.

В офсетному договорі зазначаються: найменування сторін, місце укладення договору; предмет, вартість і графік виконання офсетних зобов'язань; форма та строки подання звітності; строки договору та порядок приймання виконаних офсетних зобов'язань; зобов'язання офсетного бенефіціара за видами компенсацій та порядок їх виконання; відповідальність сторін, зокрема щодо сплати штрафних санкцій, за невиконання або неналежне виконання офсетних зобов'язань, невиконання взятих зобов'язань щодо отримання компенсації тощо.

Офсетний бенефіціар раз на півроку готує звіт про виконання умов офсетного договору та подає його офсетній комісії. Він вважається виконаним з дати підтвердження офсетним бенефіціаром виконання офсетного зобов'язання іноземним постачальником.

У зв'язку із зазначеними змінами оновлено і Порядок планування, формування, розміщення та коригування державного оборонного замовлення, а також здійснення контролю за його виконанням. Установлено, що якщо державним контрактом, договором (контрактом) передбачена закупівля за імпортом продукції оборонного призначення на суму, що перевищує 5 млн євро, державний замовник, що укладає такий контракт, договір (контракт), зобов'язаний:

інформувати уповноважений орган про намір укласти такий контракт, договір (контракт) та проведення переговорів щодо визначення його істотних умов;

визначити завдання офсетному бенефіціару з проведення переговорів з іноземним постачальником такої продукції щодо одержання Україною відповідних компенсацій для укладення компенсаційного (офсетного) договору.

Види компенсацій, що можуть надаватися за компенсаційними (офсетними) договорами:

- виконання робіт, пов'язаних з обслуговуванням та ремонтом військової і спеціальної техніки та військового майна;

- надання послуг, зокрема з підвищення кваліфікації фахівців у сфері оборони та безпеки;

- надання інвестицій;

- передача майнових прав інтелектуальної власності;

- проведення в Україні наукових прикладних досліджень і конструкторських розробок;

- закупівля в суб'єктів господарювання України товарів або послуг на суму, що відповідає частковій або повній вартості товарів, що експортуються (зустрічна торгівля);

- надання українським промисловим підприємствам додаткових експортних можливостей;

- надання технічної допомоги щодо реформування сектору оборони та безпеки.

Щоб не пропустити найважливіше - підпишіться на наш канал у Телеграм @jurliga t.me/jurliga

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини