Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено процедуру відчуження нерухомості

30 серпня 2018, 15:07
2214
9
Автор:
Реклама

Мін'юст наказом від 27 серпня 2018 року № 2785/5, що набрав чинності 28 серпня, змінив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Серед важливих змін:

Щодо встановлення особи, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії

- При вчиненні нотаріальної дії нотаріус установлює особу, що звернулась за вчиненням нотаріальної дії. Особа віком до 14 років встановлюється за свідоцтвом про народження за умови підтвердження батьками (одним із батьків) того, що ця особа є їх дитиною (раніше - 16 років).

Щодо витребування відомостей і документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії

- У разі коли державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та об'єкт нерухомого майна проведено без видачі документа, що посвідчує таке право, або у зв'язку із втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності, свідоцтва про право власності на нерухоме майно нотаріальна дія щодо такого майна вчиняється на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього (раніше про земельну ділянку не йшлося).

- У справах нотаріуса залишаються копії (фотокопії) поданих для вчинення нотаріальних дій документів, які посвідчують право власності фіз- чи юросіб на житловий будинок (частину будинку), будівлю, садибу, квартиру, садовий будинок, гараж, земельну ділянку чи їх частину, інше нерухоме майно, - якщо посвідчуються договори про заставу (іпотеку), оренду чи найм (позичку) житла, відчуження або оформлення спадщини на частку майна, а також якщо співвласники у спільній частковій (сумісній) власності мають один спільний документ, що посвідчує право власності на згадане майно, і один із них відчужує належну йому частку (чи частку від частки) або видається свідоцтво про право на спадщину на таку частку у разі смерті одного із співвласників; договорів про визначення чи зміну розміру часток у спільній частковій власності, а також договорів про порядок володіння та користування майном.

Щодо посвідчення правочину про відчуження та заставу майна

- При посвідченні правочину щодо відчуження нерухомого майна відчужувач цього майна подає заяву про наявність/відсутність прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування цим майном. З метою перевірки відсутності прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваним нерухомим майном нотаріус має право додатково витребовувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення такого правочину.

- При посвідченні правочинів про відчуження або заставу нерухомого майна нотаріус перевіряє відсутність податкової застави, заборони відчуження або арешту майна шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Договори про відчуження або заставу рухомого майна посвідчуються нотаріусом після перевірки відсутності податкової застави за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна, про що виготовляються відповідні витяги.

- Нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії у випадках, передбачених Законом «Про нотаріат» (раніше ця норма передбачала виключний перелік підстав для відмови).

Щодо перевірки нотаріусом факту смерті, часу і місця відкриття спадщини

- Факт смерті фізособи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану, або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

Також наказом передбачено інші зміни, що стосуються реєстраційних дій.

Нагадаємо також, що вдосконалено процедуру видачі свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів).

І хоча Мін'юст вдосконалює порядок вчинення реєстраційних дій, проте, на жаль, непоодинокі випадки зазіхання на нерухоме майно. Захистити своє право власності на нерухомість можна, контролюючи реєстраційні дії щодо неї. Зробити це зручніше за все, зареєструвавшись на спеціальному сервісі SMS-маяк. Вас повідомлять про зміну власника в реєстрі нерухомості відразу ж після вчинення нотаріальної дії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини