Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оскаржувати дії днржвиконавця, який заарештував іпотечне майно, варто в госпсуд

15 серпня 2018, 14:05
204
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду дійшов висновку, що за загальним правилом, передбаченим статтею 74 Закону "Про виконавче провадження" (з урахуванням відповідних положень процесуального законодавства), у разі оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця при виконанні рішення, ухваленого за правилами господарського судочинства, відповідна скарга розглядається судом, який ухвалив зазначене рішення, за правилами господарського судочинства.

Такий висновок про правильне застосування норм права міститься в постанові ВС від 9 серпня 2018 року у справі № 915/600/15.

Касаційний господарський суд врахував позицію Великої Палати у справі № 660/612/16-ц, вдповідно до якої оскарження рішень, дій або бездіяльності державного виконавця або іншого посадовця органу ДВС або приватного виконавця при виконанні зведеного виконавчого провадження, в якому об'єднане виконання судових рішень, прийнятих судами за правилами різних юрисдикцій, підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Суд звернув увагу, що КАС передбачено право учасників виконавчого провадження і осіб, що залучаються до проведення виконавчих дій звернутися до адміністративного суду з відповідною заявою тільки у разі, якщо законом не встановлений інший порядок судового оскарження рішень, дій або бездіяльності державного виконавця.

Нагадаємо, при розгляді поділа № 127/9870/16-ц Велика Палата зробила висновок, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи з приводу оскарження постанов державного виконавця про накладення штрафу, прийнятих у виконавчих провадженнях з примусового виконання усіх виконавчих документів, незалежно від того, яким органом, у тому числі судом якої юрисдикції, вони видані.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, створеній для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ чи придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини