Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платник податків, що діяв згідно з податковою консультацією, звільняється від відповідальності

10 серпня 2018, 09:09
340
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду роз'яснив, що індивідуальна податкова консультація, яка відповідає законодавству, є підставою для звільнення від відповідальності платника податків, який діяв відповідно до наданих такою консультацією роз'яснень з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства.

В постанові у справі № 813/2617/15 про визнання недійсною податкової консультації роз'яснено, що відповідно до статті 53 Податкового кодексу не можна притягнути до відповідальності платника податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої йому в письмовій або електронній формі, а також узагальнюючої податкової консультації, зокрема, на підставі того, що в майбутньому ці акти були змінені або скасовані.

Платник податків може оскаржити в суді як правовий акт індивідуальної дії письмову або електронну податкову консультацію контролюючого органу, яка на його думку суперечить нормам або суті відповідного податку або збору. Визнання судом такої податкової консультації недійсною є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду.

При цьому дослідженню у справах про визнання протиправною і скасування податкової консультації підлягають обставини стосовно: поставлених у зверненні платника податків про надання податкової консультації питань; викладених в податковій консультації відповідей; відповідності вказаних в податковій консультації висновків нормам або змісту відповідного податку або збору.

Спір направлений на новий розгляд в першу інстанцію, оскільки суди, відмовивши в позові, вважаючи, що податкова консультація не породжує ніяких юридичних наслідків, вказані обставини не дослідили. Провадження було відкрите 4 червня.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини