Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Незареєстрований в реєстрі арешт майна все одно діє - ВС

27 липня 2018, 14:30
1615
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду підтвердив позицію ВСУ про те, що заборона суду на відчуження майна діє, навіть якщо дані відсутні в реєстрі.

У постанові у справі № 509/5216/13-ц (провадження № 61-3369св18) роз'яснено, що забезпечення позову по суті - це обмеження суб'єктивних прав, свобод і інтересів відповідача або пов'язаних з ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника). Вказані обмеження встановлює суд в ухвалі, вони діють до заміни судом виду забезпечення позову або скасування заходів забезпечення позову (стаття 154 ЦПК 2004 року).

Тому той факт, що встановлені ухвалою суду обмеження не були зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно сам по собі не може слугувати підставою для висновку про відсутність такого обмеження і про те, що відповідач має право вільно розпоряджатися нерухомим майном, якщо про встановлену судом заборону відчужувати майно відповідачеві достеменно відомо.

ВС погодився з нижчими судами в тому, що за наявності судових рішень про вжиття заходів забезпечення позову, записів в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна відомостей про накладення заборони або арешту спірного нерухомого майна, право власності на спірні житлові будинки було зареєстровано з порушенням Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності і інших речових прав на нерухоме майно.

Нагадаємо, така ж правова позиція була висловлена Верховним Судом України при розгляді справ № 6-2552цс16, № 6-640цс17.

Зазначимо, що про зміни саме в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатись через SMS-повідомлення, електронним листом, а також через сповіщення в кабінеті користувача за допомогою спеціального сервісу SMS- Маяк (демо-доступ можна замовити вже зараз). Контролюючи реєстраційні дії відносно нерухомості, на яку Ви маєте майнові права, можна швидко відреагувати на незаконні дії забудовника і присікти спроби захоплення оплаченої нерухомості.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, створеною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини