Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстратор може оформити право власності на іпотеку, навіть якщо боржник відмовився отримати вимогу про виплату

20 липня 2018, 12:34
355
0
Автор:
Реклама

Державна реєстрація права власності на підставі договору іпотеки (з застереженням про задоволення вимог іпотекодержателя) може бути проведена, якщо відмова боржника від отримання письмової вимоги про виконання порушеного зобов'язання з попередженням про звернення стягнення завірена кур'єром.

Про це йде мова в постанові Великої Палати Верховного Суду від 4 липня у справі № 522/2732/16-ц, з текстом якої можна ознайомитися в Verdictum.

У справі, що переглядається, суди визнали, що документи, на підставі яких реєстратор прийняв рішення про державну реєстрацію права власності за кредитором відповідали пункту 46 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень, статтям 19, 24 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень", які діяли на момент виникнення спірних правовідносин, оскільки від отримання нотаріально засвідченої заяви про усунення порушень зобов'язання боржник відмовився, що підтверджується відміткою працівника кур'єрської служби.

Суди дійшли висновку, що відмова боржника від отримання письмової вимоги іпотекодавця про виконання порушеного зобов'язання і попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання цієї вимоги, завірена працівником кур'єрської служби, свідчить про належне повідомлення боржника і дотримання вимог Порядку.

Варто зазначити, що реєстраційні дії не завжди здійснюють відповідно до законодавства. Тому важливо відслідковувати, що відбувається з Вашою нерухомістю в реєстрах. І в цьому допоможе зручний сервіс SMS-маяк, який дозволяє оперативно дізнатися про зміни зручним способом: по смс, електронною поштою або в особистому кабінеті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини