Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чорнобильцям видаватимуть посвідчення нового зразка

17 липня 2018, 12:00
21173
20
Автор:
Реклама

Оновлений порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також затверджено нові зразки бланків посвідчень для постраждалих громадян, віднесених до категорії 1, в яких передбачено розмежування по категоріях "Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" і "Потерпілий від Чорнобильської катастрофи", а також нові зразки бланків посвідчень для осіб, які брали участь в ліквідації інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях і навчаннях (категорія 1, 2 або 3).

Нові зразки посвідчень і порядок їх видачі затверджені постановою Кабміну від 11 липня № 551.

Визначати статус потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи будуть регіональні комісії.

Посвідчення видаються уповноваженими органами за поданням райдержадміністрацій за місцем проживання(реєстрації) особи на підставі рішень регіональної комісії.

Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС посвідчення видаються на підставі одного з наступних документів:

- довідки про підвищену оплату праці в зоні відчуження зазначенням кількості днів і населеного пункту, підтвердженої первинними документами;

- довідки архівної установи про участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в зоні відчуження із зазначенням періоду служби.

Особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації і потерпілим від Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, відносно яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою - на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності відповідної групи, пов'язаної з Чорнобильською катастрофою.

Хворим променевою хворобою внаслідок Чорнобильської катастрофи - на підставі висновку уповноваженої медичної комісії не нижче за обласний рівень або спеціалізовану медустанову Міноборони, МВС, СБУ, що мають відповідну ліцензію МОЗ і акту за формою Н-1.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи з числа евакуйованих у 1986 року із зони відчуження (у тому числі особам, які на момент евакуації знаходилися у стані внутріутробного розвитку, після досягнення ними повноліття) і особам, які постійно проживали в зоні відселення з моменту аварії до ухвалення рішення про відселення, - на підставі довідки, виданої Волинською, Житомирською, Київською, Рівненською або Чернігівською облдержадміністраціями.

Також у додатках до Порядку представлені зразки довідок, на підставі яких видаються посвідчення іншим категоріям потерпілих.

Рішення про видачу або відмову у видачі посвідчення приймається у місячний термін з дня надходження необхідних документів до уповноважених органів.

У випадку втрати або псування посвідчення замість нього видається повторне посвідчення на підставі раніше поданих документів, у тому числі посвідчення "Потерпілий від Чорнобильської катастрофи" (категорія 4) серії В на підставі довідки встановленого зразка, особистої заяви (із зазначенням номера і дати видачі посвідчення, поясненням обставин втрати або псування) і опублікованого в пресі повідомлення про визнання посвідчення недійсним.

У випадку прізвища, імені, по батькові посвідчення видається на підставі раніше представлених документів, особистої заяви з вказівкою номера і дати видачі посвідчення, свідоцтва про шлюб та інших документів.

До 1 січня 2019 можуть видаватися раніше виготовлені бланки посвідчень за старими зразками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини