Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 липня загальну суму в чеку почнуть округлювати

26 червня 2018, 14:43
808
0
Автор:
Реклама

В Україні з 1 липня 2018 року почнуть застосовуватися правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків.

Відповідні зміни передбачені постановою НБУ від 15 березня 2018 № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

Заокруглення застосовуватиметься тільки у разі відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. За наявності у покупця монет дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцюі здачу цими номіналами.

Заокруглення відбуватиметься за наступними математичними правилами:

- сума, яка закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється у бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

- сума, яка закінчується від 5 до 9 копійок, заокругляється у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Правило заокруглення застосовується тільки у разі відсутності монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок і у покупця, і у продавця.

Монети вказаних номіналів і надалі використовуватимуться як засіб платежу. Нацбанк поки не вилучатиме їх із обігу. Монети будуть в обігу необмежений період часу до окремого рішення Правління НБУ.

Округлення не застосовуватиметься до безготівкових розрахунків.

Підприємства торгівлі і сфери послуг, які застосовують РРО, при проведенні готівкових розрахунків повинні вказувати в чеках загальні суми до заокруглення і потім.

Заокруглення не є скидкою чи надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів.

Крім того, банки повинні приймати у громадян монети дрібних номіналів без яких-небудь обмежень, обмінювати на монети і банкноти інших номіналів, а також видавати клієнтам монети дрібних номіналів за наявності їх в залишку операційної каси.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини