Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої заради правосуддя за 5-16 березня

20 березня 2018, 09:00
134
0
Автор:
Реклама

1. Столичного суддю відсторонено від здійснення правосуддя у зв'язку з шахрайством

6 березня ВРП відсторонила суддю господарського суду міста Києва Головатюка Любомира Дмитровича від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду за обвинуваченням у закінченому замаху на шахрайство, або закриття вказаного кримінального провадження. Обвинувальний акт перебуває на розгляді у Шевченківському районному суді міста Києва та визнаний судом таким, що відповідає вимогам статей 109, 291 Кримінального процесуального кодексу України. Справу призначено до суднового розгляду у відкритому судновому засіданні.

2. До складу Вищої заради правосуддя обрано Ларису Швецову та Володимира Говоруху

До складу ВРП на чотири роки обрано суддів апеляційного суду Київської області Говоруху Володимира Івановича та апеляційного суду Харківської області Швецову Ларису Анатоліївну. Сморід склав присягу перед XV з' їздом суддів України. Таке рішення оголосив головуючий на XV з' їзді суддів України Богдан Моніч за результатами голосування щодо членів Вищої заради правосуддя 6 березня 2018 року.

3. Суддю Василя Масендича звільнено за втручання в дискреційні повноваження Національної заради з питань телебачення і радіомовлення

13 березня Масендича Василя Васильовича було звільнено за порушення присяги з посади судді Франківського районного суду міста Львова. Відповідно до рішення Третьої Дисциплінарної палати від 18 жовтня 2017 року № 3312/3дп/15-17 під година постановлення ухвали про забезпечення покличу шляхом призупинення розгляду Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення заяви про продовження рядок дії ліцензії на мовлення серії НР № 00184-м від 19 лютого 2010 року, боронуй Національній раді приймати рішення щодо заяви про продовження рядок дії вказаної ліцензії на мовлення, про анулювання чи припинення цієї ліцензії, суддя В. Масендич втрутився в дискреційні повноваження Національної радивийшов за межі завдань судочинства, покличу і грубо руйнує норми матеріального та процесуального права. Суддя не узявши до уваги предмет та підстави покличу, не пересвідчився, чи дійсно між сторонами виник спір та чи існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення покличу; застосовані заходь забезпечення покличу є очевидно неспівмірними з позовними вимогами, що було встановлено й апеляційним судом Львівської області при перегляді ухвали про забезпечення покличу від 15 лютого 2017 року;

4. Суддю Сергія Борисов звільнено за процесуальні порушення

13 березня ВРП звільнила Борисов Сергія Анатолійовича з посади судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області за вчинення істотного дисциплінарного провині відповідно до рішення Другої Дисциплінарної палати від 14 серпня 2017 року № 2398/2дп/15-17. Друга Дисциплінарна палата встановила низку грубих порушень норм процесуального права, допущених суддею під година розгляду цивільної справи № 175/2215/14-ц, а саме: справу розглянуто із порушенням правив виключної підсудності, передбачених частиною першою статті 114 ЦПК; не наведене жодних мотивів, які б давали правові підстави ухвалити проголошене рішення; суддею умисно або внаслідок грубої недбалості проігноровано вимоги приписи статті 3 ЦПК, та всупереч наявним у справі документам свідомо не надано правової оцінки тому, що договір іпотеки жодним чином не зачіпав права позивача та не стосувався спільного майна подружжя; справа не підлягала розгляду в порядку Закону "Про захист прав споживачів.

5. Оприлюднено рішення ВРП про надання консультативного висновку щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів.

Розглянувши проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо моніторингу земельних відносин" (реєстраційний номер 7503 від 18 січня 2018 року), ВРП дійшла висновку про недоцільність його прийняття (рішення ВРП від 1 березня 2018 року № 7503).

6. Вища рада правосуддя звільнила 7 суддів за загальними обставинами

15 березня ВРП розглянула матеріали щодо звільнення семи суддів з посад за загальними обставинами:

- у зв'язку з поданням заяв про відставку: Федитника Івана Дмитровича - з посади судді Турківського районного суду Львівської області; Удовиченка Олександра Сергійовича - з посади судді Вищого господарського суду України.

- про звільнення за власним бажанням: Сич Юлію Володимирівну - з посади судді господарського суду Донецької області; Чернобривко Людмилу Борисівну - з посади судді Лисичанського міського суду Луганської області, Черниш Тетяну Олександрівну - з посади судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області; Ширіну Юлію Михайлівну - з посади судді Центрально-Міського районного суду міста Горлівки Донецької області.

- Водолагу Анатолія Васильовича з посади судді Зіньківського районного суду Полтавської області у зв'язку з неспроможністю виконувати повноваження за станом здоров'я.

7. Відбулося чергове засідання Робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя

14 березня відбулось чергове засідання Робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя, долю у якому узяли передставники Українсько- канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні. Головешці питання порядку денного - підготовка до проведення іншого загальнонаціонального форуму, присвяченого ключовим питанням взаємодії судів та ЗМІ. Відбулося обговорення результатів минулорічного форуму, враховані побажання його учасників та визначено формат проведення наступного заходу. Крім того, розпочато роботові зі створення єдиної стратегії комунікації судової системи, розпочато формування спільно із Проектом методичних посібників для прес-секретарів судів, обговорене інші питання діяльності.

8. Голова ВРП Ігор Бенедисюк узявши долю у засіданні Керівного комітету Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи

16 березня відбулося засідання Керівного комітету проекту Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи, у якому узяли долю передставники Міністерства закордонних справ Канади, Національного суддівського інституту Канади, Офісу Уповноваженого з федеральних суддів Канади, Заради суддів, ВККСУ, НШСУ, ДСА, Голова ВРП Ігор Бенедисюк, голови апеляційних судів Хмельницької, Запорізької, Одеської областей та голова Івано - Франківського міського суду. Мета Проекту - підтримати судову реформу та зробити значний внесок у розвиток демократії та верховенства права в Україні через цільову багаторічну стратегію підтримки реформування сектору правосуддя, що зосереджується на зміцненні судочинства в Україні та судових установ як ефективних та надійних механізмів для здійснення правосуддя. Обговорено результати діяльності Проекту, пов' язані із судовим адмініструванням, які зосереджено на розробленні більш дієвих і ефективних стратегій комунікації суду із громадськістю, удосконаленні практик суднового адміністрування та наданні судом послуг громадянам, а також досудовому врегулюванні спорів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини