Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Кабмін пропонує переглянути систему заходів захисту економіки

12 березня 2018, 14:38
86
0
Автор:
Реклама

7 березня в парламенті зареєстровано пакет з 5 урядових законопроектів, що покликані удосконалити інструменти для захисту вітчизняного виробника з урахуванням зобов'язань України у межах СОТ, а також перед ЄС і іншими країнами, з якими підписано угоди про вільну торгівлю.

Базовий для пакету проект Закону «Про захисні заходи» (законопроект № 8102), зокрема, пропонує змістити фокус захисту з конкретного виробника на галузь економіки - захисні заходи можна застосовувати, якщо імпорт погрожує усім українським підприємствам певної галузі.

Органом, що приймає рішення про початок розслідувань, застосувань захисних заходів, їх відміну і перегляд, буде Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі.

Безпосередньо проводити розслідування і перегляд захисних заходів буде Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Застосування захисних заходів буде дозволено, якщо за результатами розслідування буде встановлено, що через непередбачені обставини та через зобов'язання України у межах СОТ товар імпортується в Україну в такій збільшеній кількості (абсолютні показники або співвідношення з вітчизняним виробництвом) і на таких умовах, що це завдає або погрожує завдати значної шкоди української галузі, що виробляє подібний або безпосередньо конкуруючий товар. При цьому, чи є реальна або потенційна шкода значною, встановлюватиметься Мінекономіки індивідуально для кожного конкретного розслідування.

Ініціювати питання про проведення розслідувань має право українська галузь в особі одного або декількох вітчизняних виробників чи профільної асоціації шляхом подання заяви до Мінекономіки. При цьому виробники можуть уповноважити інших осіб на подачу таких заяв.

Також пакет ініціатив від Кабміну включає проекти двох спеціальних Законів - «Про захист від субсидованого імпорту» (№ 8103) та «Про захист від демпінгового імпорту» (№ 8104). Вони регулюють процедури проведення розслідувань і запровадження захисних заходів у вказаних випадках.

Завершують перелік пропозицій уряду законопроекти № 8105 (містить зміни до Господарського кодексу і Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність») та № 8106 (містить поправки до Митного кодексу).

У разі прийняття цих пропозицій уряду втратять силу Закони "Про застосування спеціальних заходів відносно імпорту до України", "Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту" та "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини