Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд підтвердив, що винуватець ДТП повинен відшкодувати шкоду, незважаючи на страховку

21 лютого 2018, 17:31
8812
7
Автор:
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду під час розгляду справи № 344/10730/15-ц роз'яснив, що право потерпілого на відшкодування шкоди її завдавачем є абсолютним і суд не має права відмовити в такому позові на тій підставі, що цивільно-правова відповідальність завдавача шкоди застрахована.

Суди стягнули матеріальну шкоду, завдану позивачу з вини відповідача, який порушив Правила дорожнього руху. Рішення залишені без змін, їх виконання поновлено.

Касаційний цивільний суд визнав безпідставним аргументи відповідача про те, що:

1) нести відповідальність за шкоду повинен страховик, якому він сплачує страхові внески;

2) позивач є неналежним, оскільки не володіє пошкодженим автомобілем.

Позивач керував автомобілем на підставі водійських прав та реєстраційного документу на транспортний засіб, що відповідно до статей 395, 396, 1166, 1187 ЦК, пункту 2.2 ПДР надає йому право захищати своє речове право і вимагати відшкодування шкоди. А відповідач не спростував презумпцію провини завдавача шкоди. При цьому особа здійснює свої права вільно, на власний розсуд. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов'язковим для неї.

Таким чином підтверджено правову позицію Верховного Суду України, висловлену під час розгляду справ № 6-954цс16 № 6-2808цс15 про те, що потерпілий в ДТП може вимагати відшкодування шкоди у завдавача шкоди, не зважаючи на те, що відповідальність останнього застрахована.

Постанову № 344/10730/15-ц (№ 61-5079св18) винесено 14 лютого.

Всі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яка створена для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини