Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня заборонено захоронення необроблених відходів

Реклама

З 1 січня 2018 року встановлено заборону на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Зазначимо, що заборону пропонували відтермінувати, але законопроект не було винесено на голосування.

Відповідні зміни до Закону «Про відходи» було внесено у 2012 році Законом № 5402-VI. Цим же Законом встановлено адміністративну відповідальність за захоронення неперероблених відходів. Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено новою статтею 82-8, згідно з якою порушник заплатить штраф у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності передбачено штраф від 50 до 100 НМДГ. За повторне протягом року порушення штраф становитиме: для громадян: від 80 до 100 НМДГ, для посадових осіб і підприємців - від 100 до 200 НМДГ.

При цьому з 10 червня 2018 року вводяться у дію зміни в поводженні з відходами, передбачені Законом «Про житлово-комунальні послуги».

Зокрема, передбачено, що Кабмін визначить порядок формування тарифів на послуги з поводження із побутовими відходами. Під послугами з поводження із побутовими відходами слід розуміти послуги з вивезення, переробки і захоронення побутових відходів, що надаються в населеному пункті згідно з правилами благоустрою території населеного пункту, розробленими із урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту та затвердженими органом місцевого самоврядування. Таким чином, громадяни, іноземці і апатриди платитимуть не лише за вивезення сміття, як було раніше.

Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів повинні будуть:

- укласти договори з виконавцем послуг із вивезення побутових відходів;

- оплачувати послуги з поводження із побутовими відходами;

- забезпечувати роздільне збирання побутових відходів.

Виконавця послуг із вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсній основі в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів. Він укладе договори про надання послуг з поводження із побутовими відходами зі споживачами. Виконавець зобов'язаний укласти договори про надання послуг із переробки і захоронення побутових відходів з суб'єктами господарювання, що надають такі послуги. Договори про надання послуг з поводження із побутовими відходами повинні містити інформацію про укладені договори між виконавцем послуг з вивезення побутових відходів та суб'єктами господарювання, що надають послуги з переробки і захоронення побутових відходів.

Крім того, з червня передбачено стимулювання споживачів до роздільного збирання відходів. Роздільне збирання заохочуватимуть шляхом виключення з плати за послугу поводження із побутовими відходами вартості операцій із поводження з окремо зібраними (відсортованими) корисними компонентами цих відходів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини