Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набрали чинності процесуальні кодекси

15 грудня 2017, 09:00
4418
3
Автор:
Реклама

Сьогодні, 15 грудня, набрав чинності Закон № 2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Для кожного процесуального кодексу передбачено особливості введення норм в дію. Закон містить по три розділи прикінцевих і перехідних положень, які регламентують порядок розгляду вже поданих касаційних скарг та заяв про перегляд, а також порядок передачі справ. Також врегульовано питання перегляду рішень в кримінальному процесі.

15 грудня є днем початку роботи Верховного Суду як єдиної касаційної інстанції. Верховний Суд України і касаційні суди припиняють свою діяльність зі здійснення правосуддя та починають процес передачі справ. Касаційні скарги розглядатиме або Велика палата ВС, або касаційні суди залежно від того, чи були розбіжності з висловленими правовими позиціями.

Згідно з Перехідними положеннями Закону касаційні скарги (подання) на судові рішення, які подані та розгляд яких не закінчено до набрання чинності новими редакціями, передаються до касаційних судів і розглядаються з початку за новими правилами. Заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України, розгляд яких не закінчено до 15 грудня, передаються до касаційних судів і розглядаються з початку колегією у складі трьох або більше непарної кількості суддів за старими правилами. Такі заяви розглядаються без повідомлення й виклику учасників справи, якщо суд, виходячи із обставин справи, не прийме рішення про інше.

Норми стосовно визначення юрисдикції Вищого суду з питань інтелектуальної власності вводяться в дію з дня, наступного за днем опублікування головою Вищого суду з питань інтелектуальної власності в газеті «Голос України» повідомлення про початок роботи суду. Нагадаємо, суд утворено Указом Президента, бажаючі стати суддями повинні були подати документи до 15 грудня.

Крім того, в «Голосі України» ДСА повинна опублікувати повідомлення про початок функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів - через 30 днів будуть введені в дію норми Закону стосовно цього реєстру. Також ДСА повинна опублікувати оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка почне функціонувати через 90 днів з дня опублікування.

Зазначимо, що до Цивільного процесуального, Господарського процесуального кодексів і Кодексу адміністративного судочинства, викладених у новій редакції, вже внесено зміни, які наберуть чинності через 3 місяці. Зміни внесено Законом щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом удосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів, який було прийнято 7 грудня.

Про ключові зміни в господарському та адміністративному процесах дізнайтеся від суддів. Також можете ознайомитися з інфографікою щодо юрисдикцій і нових правил доказування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини