Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платити податки стало простіше: рейтинг Paying Taxes 2018

21 листопада 2017, 17:01
1713
0
Реклама

21 листопада в київському готелі "Опера" відбувся прес-сніданок, на якому PwC презентувала результати спільного з Групою Світового Банку дослідження Paying Taxes 2018. Рейтинг є складовою рейтингу Doing Business. Висока позиція в нім означає, що податкове законодавство сприяє веденню бізнесу. Як пояснив керівний партнер PwC Україна Річард Поллардщорічно, починаючи з 2006 року, фахівці оцінюють простоту сплати податків на підставі 4 індикаторів: загальна ставка податку; час, витрачений на підготовку, подачу звітності і сплату податку; кількість платежів; індекс пост-подачи. Перші три індикатори оцінюють податкове навантаження включно до подачі звітності. Індекс пост-подачи розраховується як агрегований індекс ефективності роботи податкових органів після подачі звітності.

Цього року позиція України покращала майже удвічі: ми зайняли 43 місце, тобто, в порівнянні з показниками попереднього року піднялися на 41 процентний пункт (з 84 місця). У 2012 році (рік початку оцінювання України) ми займали 181 місце з 182 країн. За результатами оцінювання 2017 року податковий тягар в Україні складає 37,8 % від прибутку, що більше ніж по регіону Східної Європи і Центральної Азії (19 країн, лідер Македонія - 13 %, а в середньому - 33,4), але менше, ніж в ЄС&EFTA (39,6) і по світу (40,5). В той же час Україна займає третю позицію по кількості податкових платежів (5). Для порівняння: в ЄС &EFTA - 12, в регіоні - 16,2, у світі - 24. Все ж в Україні витрачається дуже багато часу на підготовку декларацій - в середньому 327,5 годин, хоча по регіону це займає 230 годин.

За словами партнера PwC Україна В'ячеслава Власова такий ривок обумовлений зниженням ставки ЕСВ, введенням електронної звітності, збереженням простих процедур по внесенню виправлень в декларації; звиканням бізнесу до зближення правил податкового і бухобліку. В той же час Україна відстає від країн регіону Центральної Азії і Східної Європи, таких як Молдова (32 місце), Грузія (22 місце), Естонія і Латвія (14 і 13 місце відповідно). Високі місця в рейтингу ці країни зайняли завдяки простішим правилам заповнення звітності, реальному електронному документообігу, меншим тимчасовим витратам на звітність.

В. Власов так прокоментував причини просування нашої країни в рейтингу: "Україна - єдина з країн Східної Європи і Центральної Азії, яка в 2016 році істотно зменшила податкові ставки. Зокрема, зменшення ставки ЕСВ привело до послаблення податкового навантаження на бізнес. В порівнянні з іншими країнами, в Україні відносно прості процедури внесення виправлень в податкові декларації і відшкодування ПДВ не по експортних операціях. У 2016 році представники бізнесу звикли до зближення правил податкового і бухгалтерського обліку і продовжили подавати податкову звітність в електронному вигляді. Дослідження демонструє чітку тенденцію у всьому світі до скорочення кількості часу, який витрачає бізнес на ведення податкового обліку. Спрощення правил обліку, форм податкових декларацій і податкових накладних, відмова від паперового документообігу і подальша автоматизація процесу взаємодії бізнесу з фіскальними органами мають і надалі бути одним з пріоритетів для уряду в податковій сфері".

На рейтингу не особливо відіб'ються податкові зміни 2017 року, вважає Вікторія Тимошенкодиректор з питань податкових послуг PwC Україна. При цьому серед очікуваних поліпшень індикаторів рейтингу вона вказала зменшення часу на облік податку на прибуток за рахунок звикання компаній до правил обліку, впроваджуваних з 2015 року; зменшення тривалості отримання бюджетного відшкодування ПДВ у зв'язку з автоматизацією і спрощенням процедури з 2017 року. Індикатори рейтингу можуть погіршати із-за збільшення ефективної ставки ЕСВ (у % від прибутку компаній) у зв'язку з підвищенням мінімальної бази оподаткування (збільшення мінімальної зарплати).

Поліпшення ситуації з оподаткуванням підтвердили і компанії, опитані Американською торговою палатою. За словами її Віце-президента Тетяни Прокопчук55 % респондентів сказали, що "стало краще". В той же час, компанії чекають усунення неузгодженості в тлумаченні податкового законодавства різними органами і повноцінної роботи електронного кабінету платника податків.

Рейтинг показав позитивний результат реформ, що проводилися, - вважає радник міністра фінансів України, радник PwC Україна Олена Макеева. Вона відмітила, що, наприклад, в Австрії ставки податків вище, але бізнес не вимагає зниження. Тобто, інвестиційна привабливість залежить не лише від цього показника, який, проте, не варто недооцінювати. Наступні кроки по поліпшенню ситуації в оподаткуванні мають бути спрямовані на институализированную реформу ГФС, впровадження сервісного обслуговування. Крім того, назріло питання єдиної звітності по ЕСВ і НДФЛ, її поліпшення або уніфікації.

На презентації був продемонстрований ролик-відкриття Ялтинській конференції 2017 року, який починається фразою "Дональд Трамп не може бути обраний президентом США". У ролику фраза виправлена: "тільки що обраний". Там описуються і інші прогнози знакових світових подій, які не виправдалися. Тобто, світ постійно міняється і складно передбачити, що нас чекає. Те ж торкається і оподаткування, як одній з сфер людської діяльності. В. Власов назвав глобальні тренди, які мають вплив на цю сферу :

1) дисбаланс прибутків : зникає середній клас, а значить, багатим доведеться платити більше, буде введена диференціація;

2) недовіра до інституцій;

3) старіння населення: для 100% пенсійного забезпечення мають бути переглянуті системи оподаткування;

4) популізм (як приклад можна назвати введення податку на виведений капітал);

5) розвиток технологій : податковий контроль може здійснюватися автоматично виходячи з математичних розрахунків, що показав експеримент за картковими розрахунками за послуги таксі, проведений в Естонії (із списаних з рахунку за надану послугу грошей частина автоматично стягується як податок).

З результатами дослідження можна ознайомитися по посиланню.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини