Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособи більше не зобов'язані використовувати печатки

19 липня 2017, 11:40
34105
2
Автор:
Реклама

З сьогоднішнього дня юрособи і ФОП не зобов'язаний використовувати друк для посвідчення документів. Для підтвердження дійсності документу досить підпису уповноваженої особи.

Друк не треба використовувати при складанні дорученнящо дозволяє представляти інтереси суб'єкта господарювання. Доручення матиме силу при посвідченні її підписом керівника підприємства. Підписане доручення є достатньою основою і для підтвердження повноважень в суді (обличчями частки права). Але доручення від імені осіб публічного права все ж необхідно буде засвідчувати друком при її наявності.

В той же час, зміни не означають заборону на використання друку. Суб'єкти господарювання мають право у своїй діяльності використовувати друк або відмовитися від нього на власний розсуд. Тому юрособи, що побоюються, що без друку їх документи не будуть сприйняті контрагентами, можуть продовжувати її використовувати. Відмітимо, що наявність або відсутність відбитку друку на документі не створює ніяких юридичних наслідків, а виготовити друк може будь-який охочий.

Право не використовувати друк значно спростить спілкування юрособ і ФОП з держорганами. Адже згідно Закону органи державної влади і місцевого самоврядування не мають права вимагати відбиток друку як обов'язковий реквізит документу. Вони зобов'язані прийняти копії документів суб'єктів господарювання, засвідчені тільки підписом уповноваженої особи.

Більше того, представників влади чекає адміністративна відповідальність за вимогу друку або відмову приймати документи без її відбитку. Штраф в розмірі від 50 до 100 НМДГ чекає посадовців і за вимогу нотаріального посвідчення документів, яке не передбачене законом. Розглядати справи про притягнення представників влади до адміністративної відповідальності будуть місцеві суди.

Використання друку переходить у формальну площину. Багато країн відмовилися від посвідчення документів так само багато років тому.

У свою чергу, використання українськими суб'єктами господарювання у своїй діяльності друку вже декілька років як необов'язково. Зміни в ХК були внесені ще в 2014 році Законом № 1206 - VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по спрощенню порядку відкриття бізнесу". Відмітимо, що цей Закон вніс деяку плутанину: юрособи могли самі вирішувати використовувати їм друк або ні, а необхідність скріплення угоди друком встановлювалася за домовленістю сторін. При цьому ряд законів все одно передбачали обов'язкове використання друку в госпдіяльності.

Тепер ця проблема розв'язана. З деяких законів виключені положення про друк юрособ. Зокрема, їх використання більше не є необхідністю при продажі товарів власного виробництва, видачі векселів, реєстрації і перереєстрації відомостей громадських організацій, видачі складських посвідчень на зерно, оформленні аграрних розписок і ін.

В той же час, юристи припускають, що відміна друку може розв'язати руки рейдерамякі зможуть здійснити відчуження майна, усього лише підробивши підпис на документі. Тому вони рекомендують бізнесу узабезпечити себе, використовуючи в документообігу спеціальні бланки компаніївиготовлені способом друкарні. Крім того, не буде зайвим періодичний моніторинг інформації про підприємство в доступних реєстрах.

До речі, про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно упізнати через SMS- повідомлення, електронним листом, а також через сповіщення в кабінеті користувача за допомогою спеціального сервісу SMS- Маякзапущеного на технічній базі "ЛІГА : ЗАКОН". Контролюючи реєстраційні дії відносно свого майна, власник зможе швидко відреагувати на незаконні дії і присікти спроби рейдерського захоплення.

Друк для юрособ скасований Законом № 1982 - VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно використання друку юридичними особами і фізичними особами - підприємцями"який набув чинності сьогодні, 19 липня.

Кабмін повинен впродовж 3-х місяців привести нормативно-правові акти у відповідність з цим Законом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини