Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форум із боротьби з підробками та піратством: потрібно посилити відповідальність

20 квітня 2017, 14:03
2933
1
Автор:
Реклама

19 квітня в Києві почався ІІ Міжнародний форум по боротьбі з підробками і піратством "Контрафакт і піратство - загроза національної безпеки і економіці", організатором якого став Український альянс по боротьбі з підробками і піратством.

Юристи, патентні повірені, представники держави і бізнесу обговорили актуальні проблеми виявлення контрафактної продукції і боротьби з піратством як в Україні, так і за кордоном.

Головною проблемою у боротьбі з підробками, на думку юристів, являється відсутність реальної відповідальності для їх виробників і розповсюджувачів. Особливості залучення "піратів" до карної відповідальності озвучив заступник начальника юридичного відділу патентно-правової фірми "Пахаренко і партнери" Євгеній Компанец. За його словами, вилучення з ст. ст. 176, 177, 203-1, 229 УК положень про конфіскацію і знищення контрафактної продукції йде в розріз з вимогами TRIPs і європейських директив. Необхідним заходом є посилення санкцій за порушення прав інтелектуальної власності, оскільки у більшості випадків незаконне використання товарного знаку або створення дисків приносить порушникові значно більше, чим сума штрафу, передбачена УК.

></p></td></tr><tr valign=

Заступник начальника юридичного відділу патентно-правової фірми "Пахаренко і партнери" Євгеній Компанец

Позицію колеги підтримав генеральний директор компанії "Інтелект Груп Україна" Сергій Лебедьякий також відмітив, що для досягнення кращого результату у боротьбі з виробниками підробок, окрім спеціальних статей УК необхідно застосовувати і інші супутні ним статті. Але головним питанням в цій справі є правозастосування. Оскільки з 2012 року відкриття карного виробництва в цій сфері можливе тільки в порядку приватного звинувачення, перед подачею заяви в правоохоронні органи юристам або виробникам оригінальної продукції буде доречно провести власне розслідування, щоб встановити регіон поширення підробок і попередній розмір завданого збитку. Незабаром помічниками в розслідуванні можуть стати приватні детективи.

Глава Всесвітньої групи по боротьбі з підробками Джон Андерсон звернув увагу, що відповідальність необхідно ввести і для посередників, які у більшості випадків ухиляються від обов'язку встановлювати оригінальність продукції. Зокрема, ланцюг постачань включає виробників компонентів і інгредієнтів, онлайн-продавців, власників складів, перевізників, банки, рекламодавців і ЗМІ. В цілях протидії піратству необхідно уважно перевіряти свого контрагента перед укладенням договору і взаємодіяти з правоохоронцями, оскільки ніхто так добре не зможе визначити підробку, як власник оригінальної продукції.

></p></td></tr><tr valign=

Глава Всесвітньої групи по боротьбі з підробками Джон Андерсон

Про необхідність встановлення комунікацій з правоохоронцями відмітив і Микола Фаергольддиректор по роботі з партнерами медіагрупи StarLightMedia. Він представив ініціативу "Чисте небо", яка тісно співпрацює з киберполицией. Спільними зусиллями їм вдалося добитися закриття найбільшого "пірата" країни. Найближчим часом планується також створити чорний і білий список сайтів, якими зможе керуватися правовласник при виборі майданчика для розміщення контенту.

></p></td></tr><tr valign=

Начальник юридичного відділу ТОВ "Юридична фірма "Городисский і партнери" Олена Билошук розповіла про особливості адміністративного виробництва у разі затримання товарів на митниці

Форум продовжить свою роботу 20 квітня. Учасники обговорять способи захисту рослин і насіння від підробки, а також звернуть увагу на особливості боротьби з піратством в Інтернеті. Окремою темою стане онлайн-продаж контрафактної продукції, причому не лише підробок, але і товарів з схожими товарними знаками. Крім того, учасники Форуму піднімуть питання про останні тенденції формування поваги споживача до інтелектуальної власності.

Світлана Болюбашсайт ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини