Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реальні справи, включені в завдання, не дискредитують конкурс до Верховного Суду - ВККС

24 лютого 2017, 12:00
1047
1
Автор:
Реклама

Вища кваліфікаційна комісія суддів відреагувала на заява Громадської поради доброчесності про те, що конкурс до Верховного Суду є нечесним з огляду на те, що в основу практичного завдання були покладені модельні судові спори, узяті з життя без змін. До того ж, окремі конкурсанти брали безпосередню участь в рішенні справ із завдання.

Зважаючи на цю заяву ВККС нагадала, що у рамках конкурсу на посаді суддів касаційних судів у складі Верховного Суду уперше в історії України було проведено анонімне тестування (16 лютого 2016 року) і виконання практичного завдання (21 лютого 2016 року). Заходи були відкритими - на іспиті були присутніми близько 35 національних і міжнародних спостерігачів, близько 50 представників ЗМІ, а також представники Громадської ради доброчесності.

Тестові завдання були створені командою з близько 110 національних експертів з багатьох українських університетів, що є визнаними професіоналами у багатьох галузях права.

Практичні завдання для кожної з чотирьох спеціалізацій були створені групою досвідчених фахівців Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції".

ВККС неодноразово заявляла на різних круглих столах, конференціях, присвячених конкурсу до Верховного Суду, що на другому етапі використовуватимуть реальні судові справи.

Модельна справа для кожної з чотирьох спеціалізацій вибиралася автоматизованою системою з 10 можливих варіантів.

Член Комісії Михайло Макарчук так коментує цю ситуацію: "Для підготовки матеріалів модельної справи для виконання практичного завдання експертами використовувалися реальні судові справи, які знаходилися у виробництві судів усіх інстанцій. Факт розгляду суддями суперечки, яке використане експертами для підготовки модельної справи, не може бути перешкодою для участі цих суддів в конкурсі на заміщення вакантної посади судді Верховного Суду. Об'єктивність проведення іспиту забезпечувалася у тому числі і конфіденційністю практичного завданняоскільки воно не було відоме учасникам і членам ВККС до початку другого етапу іспиту. Учасникам було заборонено користуватися будь-якими електронними носіями при виконанні практичного завдання. Перевірка підготовлених кандидатами судових рішень і встановлення результатів виконання практичного завдання проводитиметься за єдиною методикою до персоніфікації результатів. Якщо на наступний етап конкурсу пройдуть судді, які розглядали суперечку, використану для підготовки модельної справи, то ВККС, за наявності обгрунтованої підозри, що вказаний факт надав цьому судді перевагу у виконанні практичного завдання, можуть перевірити наявність практичних навичок виготовлення процесуальних рішень у такого кандидата іншим способом".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини