Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламентарі і виробники виступають за збереження мораторію на експорт лісу-кругляка

23 вересня 2016, 11:47
622
0
Автор:
Реклама

Комітет з питань промислової політики і підприємництва провів парламентський круглий стіл на тему: "Перші результати дії мораторію на експорт лісу-кругляка". Участвовашие в меропритяии народні депутати, представники об'єднань виробників, працедавців, підприємців профільних галузей і провідні експерти дійшли висновку про необхідності збереження мораторіюі неприпустимості пропозицій уряду по його відміні. На користь такого укладення сидетельствуют перші позитивні результати введення 10-річної заборони на експорт необробленої деревини, що вступило в дію 1 листопада 2015 року для усіх порід деревини, окрім сосни (для сосни - з 1 січня 2017 року).

Як відмітив голова Комітету, народний депутат від РПЛ Віктор Галасюк, мораторій був введений з метою подолання екологічної катастрофи і дефіциту сировини на внутрішньому ринку. Тимчасовий мораторій повною мірою узгоджується з положеннями ГАТТ СОТ, зокрема, статей XI : 2 (а) і XX (g ), а також ст.17 Закону про зовнішньоекономічну діяльність. В. Галасюк заздалегідь звертався в Кабмін відносно необхідності інформування міжнародних партнерів і надав Уряду розширену аргументовану позицію по відстоюванню інтересів України в частині імплементації положень Закону.

В. Галасюк переконаний, що збереження мораторію потрібне, як і лібералізація внутрішнього ринку деревини шляхом ухвалення відповідного закону, припинення контрабанди на митниці, комплексне реформування лісового господарства і стимулювання розвитку вітчизняної деревообробки і меблевої промисловості.

У свою чергу, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговий представник України Наталія Микільська, заявила, що хоча в цілому МЭРТ підтримує прагнення до припинення знищення лісів і підвищення долі переробки в області, але з діючим механізмом досягнення цих цілей не погоджується, обгрунтовувавши таку позицію наявністю заяв торгових партнерів про те, що мораторій не відповідає угоді СОТ і зобов'язанням у рамках угоди про асоціацію з ЄС (ст. 35). Серед прогнозованих погроз вона назвала ризик припинення міжнародного кредитування і застосування антисубсидиционных мит ЄС.

Втім, заступник голови Комітету з питань аграрної політики і земельних стосунків Олександр Бакуменко нагадав про положення України у статусі сировинного придатка у разі відміни мораторію. За його словами, Україна, експорт якої в основному представлений сировиною - знаходиться в повній залежності від кон'юнктури цін на світовому ринку. Прагнення ж до збільшення доданої вартості за рахунок переробки повинне, за його переконанням, об'єднати усіх громадян країни, адже виробництво готової продукції забезпечило б і високий рівень зайнятості, і наповнення бюджету, і гідний рівень життя.

Голова підкомітету з питань промислової і інвестиційної політики Олександр Дубинин навів приклад з європейського досвіду - Польща, піклуючись про свою промисловість, створює усі умови для того, щоб внутрішнє виробництво високої доданої вартості було на вищому рівні. У українському ж уряді про це зовсім забули. Щоб забезпечити випуск конкурентоздатної продукції вітчизняними виробниками, слід посприяти тому, щоб ввезення нового устаткування в Україні відбувалося по нульовій ставці ПДВ і ввізного митаяк це передбачено законопроектами № 2617 і № 2618.

На підтримку мораторію виступили і вітчизняні виробники. Як пояснив Голова Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевский, відміна заборони експорту необробленої деревини для них абсолютно неприйнятна. Більше того, 15% підприємств, що займалися первинною деревообробкою за півроку дії мораторію перейшли в глибинну переробку, инвестировав в це власні засоби.

Користь мораторію для економіки проілюстрували наступними даними. В той час, як об'єм реалізації промислової продукції за I півріччя 2016 року на порівнянні з аналогічним періодом попереднього року в доларах США скоротився на 6%, деревообробна промисловість продемонструвала приріст 15%, а меблева 12%. Крім того, на тлі падіння загального товарного експорту, почав нестримно рости і експорт оброблених лісоматеріалів. Тоді як сукупний товарний експорт за I півріччя 2016 року на порівнянні з аналогічним періодом попереднього року в дол. США скоротився на 11%, експорт оброблених лісоматеріалів виріс на + 12%, що поповнило торговий баланс на 22 млн. дол. США усієї за півроку дії мораторію. В той же час, ріст об'ємів реалізації і експорту деревообробної промисловості в I півріччі 2016 сталося в основному за рахунок наявного устаткування, оскільки введення в експлуатацію нового устаткування відбувається з певним тимчасовим лагом.

Серед наслідків мораторію - ріст податкових надходжень до бюджету. Суми податків, сплачених до бюджету підприємствами деревообробною, паперовою і меблевою галузей за I півріччя 2016 року (мораторій діяв) в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року (мораторій не діяв) в дол. США виросли на 18%. Збільшення в 3,5 разу об'ємів імпорту верстатів для обробки дерева свідчить про довіру інвесторів і є наочним випереджаючим індикатором майбутнього росту обсягів виробництва і експорту галузі, створення нових робочих місць, додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів.

В той же час, зросла контрабанда деревини. В той час, як експорт лісу-кругляка скоротився на 400 тис. тонн, на 200 тис. тонн виріс експорт дрів. Це демонструє можливий масштаб контрабанди лісу-кругляка, що в обов'язковому порядку повинен врегулювати Кабмін.

Джерело: ВР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини