Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

16 вересня 2016, 10:00
2787
0
Реклама

1. Збільшений ліміт отримання валюти з банківських рахунків

З 15 вересня клієнти банків можуть отримувати готівкові засоби в іноземній валюті або банківських металах з поточних і депозитних рахунків через каси і банкомати на суму до 250 тис. грн. в добу на одного клієнта (у еквіваленті). Раніше ця сума складала 100 тис. грн. Компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати інвалюту для погашення заборгованості навіть за наявності на їх рахунках власних засобів в інвалюті на суму більше 25 тис. доларів США.

2. Держреєстратори зобов'язані перевіряти судові рішення

14 вересня набуло чинності постанова Кабміну № 594яким встановлено: у випадку для держреєстрації прав видається рішення суду, держреєстратор обов'язково використовує також відомості Єдиного державного реєстру судових рішень, відкриті для загального доступу на офіційному веб-порталі судової влади. Держреєстратор перевіряє наявність в Реєстрі електронної копії такого рішення, відповідність його за документарною інформацією і реквізитами. Мета - протидія рейдерству і запобігання шахрайським діям.

3. Нацбанк понизив облікову ставку

З 16 вересня понижена облікова ставка Нацбанку з 15,5 % до 15 % річних. Новий розмір облікової ставки затверджений Рішенням Правління НБУ від 15 вересня № 277-рш "Про розмір облікової ставки". Традиційно в Нацбанку відмічають, що пом'якшення монетарної политки обумовлене подальшим зниженням ризиків для цінової стабільності і узгоджується з цілями по інфляції.

4. Затверджений перелік товарів і бірж для контролю за трансфертним ціноутворенням

Постановою КМУ № 616 затверджений Перелік товарів, які мають біржове котирування, і світових товарних бірж для для встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки". Визначений перелік товарів, що мають біржове котирування (відповідно до коду УКТЗЕД), і світові товарні біржі для кожної групи товарів для отримання інформації про результати біржових торгів.

5. Фермери отримуватимуть держпідтримку за оновленою процедурою

Уряд постановою № 609 удосконалило процедуру проведення відбору фермерських господарств - переможців конкурсу для отримання держпідтримки. Так, збільшена гранична сума финподдержки на поворотній основі - до 500 тис. грн. Також розширюється круг напрямів надання підтримки і встановлюються пріоритети при визначенні переможців : здійснення діяльності по вирощуванню і розведенню великої рогатої худоби; обробка земельних ділянок площею не більше 500 га; перехід до виробництва органічної продукції і так далі

6. ГФС відкриє "Центр партнерства" для обслуговування платників податків


У ГФС анонсували відкриття "Центру партнерства", який буде універсальним місцем для обслуговування платників податків. Підприємці зможуть скористатися усіма сервісами фіскальної служби, отримати консультації по податковому і митному напрямам. Також Центр організовує особистий прийом громадян і прийом платників при розгляді скарг або апеляцій.

7. Вирішено, як цього року підтримати індустрію програмної продукції

Розпорядженням Кабміну № 655-р затверджений План заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції України на 2016 рік. Заходи здійснюватимуться по наступних напрямах: нормативно-правове забезпечення розвитку індустрії, вдосконалення процесу підготовки фахівців-програмістів, проведення заходів по інвестиційній привабливості.

8. Затверджені правила виробництва органічної рослинної продукції

Постановою Кабміну № 587 затверджені Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) рослинного походження. Правила визначають вимоги до виробництва органічної продукції (сировини) рослинного походження і агротехнологические особливості при її виробництві. Виробникам заборонено застосування хімічних добрив, пестицидів, ГМО і їх похідних, консервантів. Детально визначені обов'язки виробників в процесі виробництва органічної продукції.

9. ProZorro автоматично перевірятиме учасників тендерів в ЕГР

Уряд постановою № 593 надало можливість суб'єктам господарювання отримувати відомості з ЕГР в електронному вигляді - з використанням сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу ЕГР з метою обробки і перетворення відкритих відомостей ЕГР для їх подальшого сприйняття автоматизованими і інформаційними системами. Це рішення дає можливість системі ProZorro у автоматичному режимі спільно з єдиними держреєстрами Мінюсту перевіряти усіх замовників. Очікується, що таким чином вдасться відсіяти фейковые компанії, які подають несправжні заявки на участь в тендерах.

10. На рік підвищено експортне мито на металобрухт

15 вересня набув чинності Закон № 1455 - VIIIяким на 1 рік встановлюється ставка вивізного (експортною) мита на відходи і лом чорних металів у розмірі 30 євро за 1 тонну (замість 10 євро). Спочатку передбачалося встановити таку ставку 3 року, але Президент ветував Закон, відмітивши, що підвищення ставки порушує міжнародні зобов'язання України. Впродовж року дії підвищеного мита планується виробити механізми подальшого захисту національного виробника.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини