Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності оновлений Порядок реєстрації прав на нерухомість

Реклама

Сьогодні, 6 вересня, набув чинності Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень, нова редакція якого затверджена постановою Кабміну від 23 серпня 2016 роки № 553.

Державна реєстрація прав проводиться по заяві з яким можна звернутися до суб'єкта державної реєстрації прав або нотаріуса.

У разі придбання права власності на житловий будинок, будівлю або споруду з одночасним набуттям прав на земельну ділянкуна якому вони розташовані, а також у разі державної реєстрації прав, похідних від права власності, одночасно з реєстрацією права власності на таке майно подається одно заява.

Заява роздруковується за допомогою програми Реєстру і підписується заявником, залучається до документів, представлених для реєстрації. За бажанням заявника йому може бути наданий екземпляр заяви.

Після підписання заява реєструється у базі цих заяв. Дата і час реєстрації вважаються моментом прийняття заяви.

Особа заявника перевіряється реєстратором, нотаріусом або його помічником по паспорту громадянина України, посвідці на проживання, національному, дипломатичному або службовому паспорту іноземця або іншому документу, що засвідчує особу іноземця.

Після внесення відомостей в Реєстр державний реєстратор формує інформацію з нього, яка розміщується на веб-порталі Мінюсту для доступу до неї заявника з метою її перегляду і з урахуванням терміну державної реєстрації, за який сплачені адміністративний збір, її завантаження і друк.

Інформація з Реєстру за бажанням заявника може бути надана у паперовій формі - вона роздруковується на листах паперу формату А4 (210 х 297 міліметрів) без використання спеціальних бланків, проставляння підпису і друку державного реєстратора.

Інформація з Реєстру в паперовій або електронній формі має однакову юридичну силу і містить обов'язкове посилання на Реєстр.

Також урядом визначений перелік заяв для держреєстрації прав на нерухоме майно, які можуть подаватися у електронній формізокрема, таке право надано забудовникам.

Через веб-портал Мінюсту подається элетронное заява про державну реєстрацію:

- припинення іпотеки у зв'язку з придбанням (передачею) за результатами публічних торгів (аукціонів) нерухомого майна, що є предметом іпотеки, - за заявою державного виконавця;

- обтяження - за заявою органу державній владі, його посадового обличчя, якими встановлено, змінено або припинено обтяження;

- прав, похідних від права власності (окрім іпотеки), - за заявою власника, іншого правоприобретателя, сторони угоди, в яких виникло речове право;

- права власності на окремий індивідуально певний об'єкт нерухомого майна (квартира, житлове, нежитлове приміщення і так далі), будівництво якого здійснювалося із залученням засобів фізичних і юридичних осіб, - за заявою особи, що залучала кошти фізичних і юридичних осіб.

Крім того, впорядковано питання реєстрації статутів територіальних громад сіл, селищ, міст в частині визначення органів, компетентних здійснювати державну реєстрацію, можливості подачі документів через центри надання админуслуг, звільнення територіальних громад від плати за проведення такої реєстрації.

Інформаційна взаємодія між Державним реєстром прав на нерухоме майно і Єдиним реєстром документів, що надають право на виконання підготовчих і будівельних робіт і свідчать прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмові у видачі, відміні і анулюванні вказаних документів, повинно бути забезпечено впродовж 2 місяців. Таким чином, відомості про документ, який свідчить прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єктудержреєстратор отримуватиме в режимі реального часу безпосередньо з вказаного реєстру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини