Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як поліція повинна контролювати осіб, що знаходяться під домашнім арештом?

26 серпня 2016, 17:07
5715
2
Реклама

Сьогодні, 26 серпня, набув чинності наказ МВС від 13.07.2016 № 654яким затверджена нова Інструкція про порядок виконання органами Національної поліції визначень слідчого судді, судна про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і про зміну раніше обраного запобіжного заходу на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Визначення підлягає негайному виконанню органом Нацполиции після її оголошення підозрюваному/обвинуваченому.

Орган поліції, слідчим підрозділом якого здійснюється досудове розслідування відносно підозрюваного/обвинуваченого, до якого застосований домашній арешт, невідкладно з використанням засобів факсимільного зв'язку або електронної пошти повідомляє про винесення визначення органу Нацполиции за місцем проживання підозрюваного/обвинуваченого.

При застосуванні домашнього арешту, за умовами якого забороняється залишати житло цілодобово, підозрюваний/обвинувачений звільняють з-під варти і доставляють до місця проживання.

Факт прибуття фіксується в рапорті, і з цієї миті орган Нацполиции починає здійснення контролю за поведінкою підозрюваного/обвинуваченого. Контроль припиняється при виникненні обставин, передбачених статтею 203 КПК.

Облік підозрюваних/обвинувачених, відносно яких застосований запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, ведеться у базі даних МВС. До цієї бази забезпечується цілодобовий доступ співробітників поліції, які здійснюють контроль за поведінкою осіб, що знаходяться під домашнім арештом.

Також в Інструкції детально розписані обов'язки і права поліцейськогоякому доручено здійснювати безпосередній контроль за поведінкою підозрюваного/обвинуваченого.

Такий поліцейський, приміром, роз'яснює підозрюваному/обвинуваченому його права, заповнює необхідні документи, ставить на облік, надіває електронний браслет (якщо визначенням це передбачено) і тому подібне

Періодичність відвідування підозрюваного/обвинуваченого визначається начальником органу Нацполиции. При цьому, якщо відповідно до умов підозрюваному/обвинуваченому заборонено покидати житло цілодобово, відвідування його місця проживання повинне здійснюватися не рідше за 1 раз в 7 днів. За наявності в органі Нацполиции інформації про порушення підозрюваним/обвинуваченим умов - відвідування його місця проживання може здійснюватися і в нічний час.

У разі встановлення обставин, що свідчать про порушенні підозрюваним/обвинуваченим покладених на нього обов'язків, поліцейський зобов'язаний зафіксувати факт порушення шляхом складання рапорту, відібрати письмові пояснення у підозрюваного/обвинуваченого, членів його сім'ї, сусідів або інших свідків, і доповісти керівникові органу Нацполиции.

У разі відсутності підозрюваного/обвинуваченого за місцем проживання поліцейський повинен негайно повідомити про це в орган Національної поліції і вжити заходи для встановлення місця його знаходження.

Відмітимо, що поліцейський, що здійснює контроль, не має права за власною ініціативою встановлювати додаткові обмеження, які порушують права підозрюваного/обвинуваченого.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини