Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

24 червня 2016, 12:33
3161
0
Реклама

1. Відміняється обов'язкова держреєстрація іноземних інвестицій

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно відміни обов'язковості державної реєстрації іноземних інвестицій" підписаний Президентом, офіційно опублікований і набуває чинності 25 червня. Законом відміняється обов'язкова держреєстрація інвестицій, натомість водиться заявительный принцип державного обліку інвестицій - подача статистичної звітності про вже здійснені інвестиції. Мета - спростити залучення іноземних інвестицій в економіку України.

2. НБУ понизив облікову ставку

З 24 червня понижена облікова ставка НБУ - з 18 % до 16,5 % річних. Про це говориться в рішенні Правління Нацбанку від 23 червня № 88-рш. У НБУ традиційно пояснили, що зниження ставки стало можливим завдяки зниженню споживчої інфляції, поліпшенню інфляційних очікувань і стабільної ситуації на валютному ринку.

3. Планується прирівняти мобільні пристрої до касових апаратів

Податковий Комітет ВР рекомендує прийняти за основу законопроект № 4117яким пропонується розширити визначення РРО, додавши в нього розподілену комп'ютерно-касову систему. Це означає, що в якості терміналу можна буде використовувати звичайні пристрої широкого споживання - планшети, смартфони, ноутбуки, комп'ютери. Кожен чек буде підписаний цифровим підписом, інформація передаватиметься на центральний сервер. В результаті підприємці зможуть понизити витрати на придбання РРО.

4. Відеофіксацію огляду готуються ввести на трьох митницях

У ГФС розповілищо на першому етапі процедура відеофіксації проведення митного огляду буде введена на Львівській, Одеській і Київській міській митницях. Порядок здійснення фіксації набуде чинності з 1 липня. А в найближчі 3-4 місяці процедура здійснюватиметься вже на усіх митницях і митних постах, розробляється програмно-технічне забезпечення для її поетапного впровадження. Також зараз вирішується питання придбання відеокамер для посадовців вказаних митниць.

5. Для отримання послуг ЭЦП затверджені нові реєстраційні форми

Наказом ГФС затверджена нова редакція наступних реєстраційних форм : Реєстраційна картка (для юрособи); Реєстраційна картка (для юрособи, зареєстрованої на території Донецької/Луганської обл., засновницькі документи якого загублено); Реєстраційна картка (для фізособи/ФОП); Додаток до розділу 2 Реєстраційних картки; Заява про зміну статусу посиленого сертифікату відкритого ключа. Форми старого зразка прийматимуться до 30 червня включно.

6. Знову запропоновано відмінити алкогольно-тютюнову звітність для роздрібних торговців

Депутати подали законопроект № 4841яким пропонується відмінити для суб'єктів, що отримали ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами, необхідність представлення щомісячного звіту про об'єми обороту алкогольних і тютюнових виробів. Також запропоновано незастосування штрафів до ліцензіатів з дати виникнення зобов'язання за уявленням такого звіту.

7. Оновлений держреєстр РРО

Фіскальна служба наказом № 535 ствердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена. Відповідно, втратив силу наказ № 271.

8. За одно податкове порушення - один вид штрафу, нагадала ГФС

ГФС в листі про неприпустимість повторного застосування штрафних санкцій роз'яснилащо за одно податкове правопорушення контролюючий орган може застосувати тільки один вид штрафної (фінансовою) санкції (штрафу). Одно податкове правопорушення не може спричинити відповідальність по різних статтях НК. В той же час, вказане правило не поширюється на випадки відміни рішення контролюючого органу, оскільки у такому разі відсутня повторність.

9. Діє порядок подачі запиту в Регуляторну службу

21 червня набув чинності Порядок складання і представлення запитів на отримання публічної інформації, розпорядником якої є Державна регуляторна служба. Запит подається у ГРС в усній або письмовій формі, повинен містити: інформацію про те, що просить; загальний опис інформації/документу, відносно якого зроблений запит. Відповідь надається не пізніше 5 робочих днів з дня реєстрації такого запиту.

10. Відкориговані правила представлення повідомлень про відкриття/закритті рахунків платників податків


Мінфін наказом № 488 привів у відповідність з нормами чинного законодавства Порядок уявлення повідомлень про відкриття/закритті рахунків платників податків у банках і інших фінустановах в контролюючі органи. Зокрема, основою для відмови в постановці рахунку на облік буде наявність в Єдиному банку даних про платників-юрособ інформації про напрям в Єдиний державний реєстр відомостей про відсутність (наявності) заборгованості по сплаті податків і зборів або про узгодження плану реорганізації юрособи (у разі наявності податкового боргу), які формуються для проведення держреєстрації припинення юрособи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини