Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни закону про адвокатуру не можна вносити до парламенту - Валентин Гвоздий

1 червня 2016, 16:57
2201
5
Автор:
Реклама

Проект про внесення змін до Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" у варіанті, розробленому робочою групою Радого з питань судової реформи, не можна вносити у Верховну Раду.

Про це заявив під час брифінгу в українському кризовому медіа-центрі заступник Голови НААУ, САУ Валентин Гвоздий.

"НААУ виступає категорично проти внесення до парламенту законопроекту в тому вигляді, як він розроблений Робочою групою у складі Радого з питань судової реформи, і вимагає від Президента, Голови Верховної Ради, Прем'єр-міністра забезпечити усебічне публічне обговорення цього законопроекту із залученням широких кругів української адвокатури", - заявив Валентин Гвоздий.

Він відмітив, що запропоновані без участі адвокатів зміни до чинного закону позбавлять адвокатуру незалежності і самоврядування. Чинний закон був ухвалений у виконання вимог підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і зобов'язань перед Радою Європи. Закон містить кращі міжнародні практики роботи адвокатури, зокрема, передбачає створення системи адвокатського самоврядування, як гарантії незалежності адвокатів від впливу Міністерства юстиції і в цілому чиновницького корпусу.

Ризик втрати адвокатурою незалежності є не лише викликом для професії, але і матиме негативний вплив на громадян, чиї права адвокати захищають в судах.

У свою чергу, секретар САУ Павло Гречковский заявивщо пропоновані зміни є ширмою для спроб рейдерського захоплення адвокатури в Україні.

Він нагадав, що адвокатура представила постатейні пропозиції до законопроекту, який розробляється на Банковій, проте вони не вплинули на зміст документу. 20 травня Рада адвокатів провела позачергове засідання у зв'язку з ігноруванням позиції адвокатури розробниками законопроекту і тими рисками, які закладені в його поточній версії.

"Рада адвокатів дійшла висновку, що той пропонований законопроект є поєднанням закону про акціонерні товариства і закону про вибори. Про інтереси адвокатури, на жаль, ніхто не думає. САУ вважає, що хтось готує рейдерське захоплення адвокатури", - сказав Павло Гречковский.

За його словами, такими діями влада витісняє адвокатуру в жорсткішу опозицію до себе.

"Якщо буде ухвалений такий закон, адвокатурі нічого не залишиться, як піти в жорстку опозицію до влади. Це не принесе користі нашій країні, не приведе до розвитку суспільства і адвокатури", - констатував Павло Гречкивский.

Він процитував виводи експертів проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції", які вважають, що проблеми в українській адвокатурі можна вирішити без внесення змін до чинного закону. Зокрема, проблеми можуть бути врегульовані самими органами адвокатського самоврядування, що забезпечують саморегуляцію професії.

В цілому ж, "реформа адвокатури повинна робитися адвокатами, а не владою".

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини