Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для охорони затонулих кораблів планується створювати меморіали

29 березня 2016, 12:45
627
0
Реклама

Верховна Рада 29 березня прийняла за основу законопроект № 2129а про внесення змін до Закону про охорону культурної спадщини (відносно надання об'єктам підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу).

Згідно з проектом, Морський меморіал - це об'єкт підводної культурної спадщини, місце масової загибелі людейякому надається спеціальний статус, який припускає його виняткову недоторканість, за винятком потреб наукових досліджень або інвентаризації.

Перелік об'єктів підводної культурної спадщини із статусом Морського меморіалу визначається Кабміном. Власність Морського меморіалу визначається межами національної юрисдикції (у винятковій (морський) економічній зоні, територіальному морі і внутрішніх водах України). На об'єктах підводної культурної спадщини статусу Морського меморіалу забороняється проведення будь-яких форм діяльності, у тому числі підводно-екскурсійноюза винятком потреб наукових досліджень або інвентаризації.

Як розповів в пояснювальній записці автор проекту, нардеп Віктор Еленский (Народний фронт), у водах України знаходяться залишки античних і середньовічних міст, а також кораблів і предметів побуту різних епох і націй. У морських просторах України знаходяться залишки 18 затонулих кораблів, на яких загинуло від декількох до 7 тисяч чоловік (наприклад, "Вірменія", "Ленін", "Зальцбург", "Тотила").

Особливий статус і охорону такі пам'ятки історії і культури повинні отримати, на думку депутата, у зв'язку із загрозою їх руйнування в результаті господарської діяльності, а також для вшановування пам'яті загиблих і увічнення видатних подій вітчизняної і світової історії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини