Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держакт на землю, виданий по незаконному рішенню ради, - недійсний

28 березня 2016, 12:45
2074
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних і господарських справах 16 березня 2016 року розглянув справу 6-1428цс15 за позовом прокурора про визнання рішення селищної ради і державного акту на право власності на землю недійсними і визнанні права власності на земельну ділянку.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Статтею 173 Земельного кодексу визначено, що межа району, села, селища, міста, району в місті - це умовна замкнута лінія на поверхні землі, що відділяє територію району, села, селища, міста, району в місті від інших територій.

Відповідно до пункту "б" частини першої статті 12 ЗК до повноважень сільських, селищних, міських рад в області земельних стосунків на території сіл, селищ, міст відноситься передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян і юридичних осіб відповідно до справжнього Кодексу.

Згідно з частинами першої, другої статті 116 ЗК громадяни і юридичні особи придбавають право власності і право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону. Придбання права на землю громадянами і юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх в користування.
Як передбачено частиною першої статті 122 ЗК, сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для усіх потреб.

Оскільки вказані норми встановлювали нерозривний зв'язок між виникненням права власності на земельну ділянку з обов'язковим отриманням його власником державного акту на право власності, суд апеляційної інстанції, з виводами якого погодився і суд касаційної інстанції, помилково відмінив рішення суду першої інстанції в частині визнання недійсним держакту на право власності на земельну ділянку з відміткою про перехід права власності, який був виданий на підставі незаконного рішення органу місцевий самоврядування.

Здійснення у такому разі на державному акті (визнаному судом недійсним) відмітки про відчуження земельної ділянки на підставі договору купівлі-продажу не міняє суті такого акту як недійсного.

Така ж правова позиція була висловлена при перегляді справ № 6-33цс13, № 6-216цс15, № 6-205цс15, № 6-412цс15, № 6-217цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини