Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що потрібне для розвитку трансплантації в Україні?

23 березня 2016, 14:15
813
5
Реклама

У Мінохоронздоров'я відбувся круглий стіл "Трансплантація в Україні: шляхи подолання перешкод". Проблеми і перспективи вирішення питання обговорили народні депутати, представники професійного середовища, юристи, представники громадськості.

Було відмічено, що якісної і повноцінної трансплантації в Україні немає із-за ряду проблем, які не вирішувалися і накопичувалися роками, - законодавчих, організаційно-методичних, фінансово-інфраструктурних, соціально-психологічних.

За словами заступника директора Нацинститута хірургії і трансплантології Руслана Салютина, в Україні при необхідності 5000 трансплантацій в рік проводиться не більше 120, менше 15% від цієї кількості - трансплантація від померлих донорів. Трансплантація в Україні фінансується тільки з держбюджету, а це недостатньо і фінансово невигідно.

Першочергове завдання, виділене учасниками круглого столу, - прийняття законопроекту № 2386а-1 "Про внесення змін до деяких законів України відносно трансплантації органів і інших анатомічних матеріалів людині"що необхідно для вирішення наступних питань :

- створення єдиного державного органу, регулюючого роботу усієї системи трансплантації;

- розвиток системи трансплант-координаторов - саме ця служба є координуючою і єднальною ланкою, яка повинна виявляти потенційних донорів, обстежувати їх, інформувати про їх появу трансплантаційний центр;

- затвердження порядку ввезення в Україну і вивезення за межі України трансплантатів гемопоэтических стовбурових клітин (кісткового мозку).

Також украй потрібне створення єдиного реєстру пацієнтівщо потребують трансплантації, оскільки на сьогодні немає достовірної уточненої інформації про їх кількість.

Галузь трансплантології вимагає також фінансово-інфраструктурного і кадрового дооснащення: слід провести ревізію провідних клінік на наявність необхідного устаткування; ввести в програму навчання анестезіологів-реаніматологів уміння готувати органи для трансплантації, регулярно підвищувати кваліфікацію медперсоналу.

Важливе також впровадження доступної і зрозумілої системи закріплення згоди громадян стати донорами. На думку учасників круглого столу, важливим є проведення широкомасштабної кампанії по пропаганді посмертного донорства, активна просвітницька робота в цій сфері, співпраця з релігійними організаціями по роз'ясненню жертовного характеру посмертного донорства.

Джерело: Мінохоронздоров'я

Нагадаємо, що раніше Комітет ВР рекомендував ухвалити за основу законопроект № 2386а-1, а дискусію про презумпцію, згідно якої відбуватиметься вилучення органів у померлої людини, продовжити в ході обговорення проекту при підготовці до другого читання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини