Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про іпотеку майнових прав

19 лютого 2016, 09:12
2844
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 10 лютого 2016 року розглянув справу 6-2250цс15 про визнання майнових прав і визнання іпотечних договорів частково недійсними.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Відповідно до частин першо-третьої статті 5 Закону "Про іпотеку" (у редакції, що діяла на 1 липня 2008 року) предметом іпотеки можуть бути один або декілька об'єктів нерухомого майна за наступних умов:

- нерухоме майно належить іпотекодавцеві на праві власності або на праві господарського ведення, якщо іпотекодавцем є державне або комунальне підприємство, установа або організація;

- нерухоме майно може бути відчужене іпотекодавцем і на нього відповідно до законодавства може бути обернене стягнення;

- нерухоме майно зареєстроване у встановленому законом порядку як окремий виділений в натурі об'єкт права власності, якщо інше не встановлене справжнім Законом.

Предметом іпотеки також може бути об'єкт незавершеного будівництва або інше нерухоме майно, яке стане власністю іпотекодавця після укладення іпотечного договору, за умови, що іпотекодавець може документально підтвердити право на придбання ним у власність відповідного нерухомого майна в майбутньому.

Частина об'єкту нерухомого майна може бути предметом іпотеки тільки після її виділення і реєстрації права власності на неї як на окремий об'єкт нерухомості, якщо інше не встановлене справжнім Законом. Іпотека поширюється на частину об'єкту нерухомого майна, яка не може бути виділеною в натурі і була приєднана до предмета іпотеки після укладення іпотечного договору без реєстрації права власності на неї як на окремий об'єкт нерухомості.

На момент укладення договорів іпотеки від 1 липня 2008 року стаття 5 Закону "Про іпотеку" не визначала майнові права як предмет іпотеки.

Майнові права на об'єкт незавершеного будівництва віднесені до предмета іпотеки згідно Закону від 25 грудня 2008 року № 800 - VI "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва"яким були внесені зміни до законодавчих актів України, у тому числі і в Закон "Про іпотеку".

Закон "Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом і іпотечні сертифікати"який встановлює відношення в системі іпотечного кредитування, а також перетворення платежів по іпотечних активах у виплати по іпотечних сертифікатах із застосуванням механізмів управління майном, до спірних правовідносин не застосовується.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини