Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок про дію іпотеки

9 лютого 2016, 14:04
2422
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 3 лютого 2016 року 6-2026цс15 про звернення стягнення на предмет іпотеки.

При розгляді була підтверджена правова позиція про дію іпотеки з моменту внесення в реєстр первинного запису про неї, навіть якщо закладене майно відчужувалося в період дії відміни іпотеки.

У разі відміни незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсної, на підставі якого з відповідного реєстру виключено запис про обтяження, дію іпотеки підлягає відновленню з моменту здійснення первинного запису, який виключений на підставі незаконного рішення суду. Це означає, що іпотека є дійсною з моменту внесення про неї первинному запису в реєстр.

Вказаний вивід узгоджується і з положеннями статті 204 Цивільного кодексуяка закріплює презумпцію правомірності угоди. Ця презумпція означає, що досконала угода вважається правомірною, тобто такий, що породжує, змінює або припиняє громадянські права і обов'язки, поки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, що набрав законної сили.

Таким чином, у разі неспростування презумпції правомірності договору (у справі, що переглядається, у зв'язку з відміною судового рішення) усі права, придбані сторонами угоди по них, повинні безперешкодно здійснюватися, а створені обов'язки підлягають виконанню. Тому прийняття судом рішення про недійсність договору іпотеки, яке згодом було скасовано, не спростовує презумпції правомірності угоди, а договір іпотеки (права і обов'язки сторін) залишається в силі з моменту його первинної реєстрації у відповідному реєстрі.

У цій справі суд касаційної інстанції дійшов помилкового висновку про те, що під час переходу права власності на спірну квартиру до відповідача квартира предметом іпотеки не була, тому відсутні підстави для застосування до спірних правовідносин положень статті 23 Закону "Про іпотеку" і звернення стягнення на предмет іпотеки, який належить новому власникові.

Нагадаємо, ВСУ переглядає ряд аналогічних справ, що стосуються одного багатоквартирного будинку в Харкові. Будинок був переданий в іпотеку, квартири в нім продавалися в період дії рішення суду про недійсність іпотеки, яке впоследтвие було скасоване. Спочатку позиція була протилежна висловленою - ВСУ дійшов висновкущо не можна відібрати предмет іпотеки, якщо він проданий в період дії рішення про недійсність іпотеки. Потім позиція кардинально помінялася - ВСУ продовжує її дотримуватися.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини