Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ розповів про витребування землі з користування спадкоємця орендаря

4 січня 2016, 17:00
1500
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 16 грудня 2015 року розглянув справу 6-375цс15 про витребування земельної ділянки з незаконного користування.

При розгляді була сформована наступна правова позиція. По сенсу частини першої статті 7 Закону "Про оренду землі" право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи - орендаря, якщо інше не передбачене договором оренди, до спадкоємців, а у разі їх відмови або відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями у разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу і справжнього Закону.

Отже, якщо умовами договору оренди земельної ділянки, ув'язненої сторонами, не передбачена заборона переходу права на оренду в порядку спадкоємства, то спадкоємці орендаря (фізичної особи - підприємця) після смерті останнього можуть успадкувати право на оренду земельної ділянки, яка є предметом цього договору. При цьому, по сенсу статті 31 Закону договір оренди землі припиняється, у тому числі, у разі смерті фізичної особи - орендаря.

Статтею 1 Закону визначено, що оренда землі - це засноване на договорі термінове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідним орендареві для проведення підприємницької і інших видів діяльності.

Орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою (стаття 5 Закону).

Орендарі придбавають право оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених ЗК, ГКцим і іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Вирішуючи питання про витребування земельної ділянки з незаконного користування спадкоємця орендаря, судам необхідно встановити, на якій правовій основі він використовує спірну земельну ділянку.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини