Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Торгові марки в епоху Facebook 'а і зростаючій глобалізації. Про що говорили учасники TMAP

21 жовтня 2015, 11:08
1109
0
Автор:
Реклама

1. Регулювання європейських марок приводять до єдиного знаменника. Гармонізації і зміні європейського законодавства у сфері захисту прав на ІС було присвячене відразу декілька доповідей конференції.

Йдеться, в першу чергу, про CTM (Community Trademark) або ТМ Євросоюзу. У травні 2007 року ЄС було прийнято рішення про перегляд системи правового регулювання ТМ. У 2011 році Єврокомісія провела дослідження, щоб з'ясувати, як працює система і визначити сфери для гармонізації і поліпшення. У березні 2013 Єврокомісія затвердилася в необхідності проведення реформ. Зміни в регулювання CTM набудуть чинності вже в 2016 році, а це означає, що бізнесу, зацікавленому в ринку ЄС, вже необхідно готуватися до нововведень.

У 2016 році набудуть чинності Trademark Regulation (документ регулює CTM) і Trademark Directive (регулює національні ТМ Євросоюзу). Серед змін є як формальні, так і по суті. Приміром, в 2016 році Community Trademark вже називатиметься European Union Trademark і так далі

В основному пропоновані зміни позитивні для власників брендів :

- зниження розміру зборів за реєстраційні дії
- обов'язкове поширення захисту відомих національних торгових марок
- підвищення захисту ТМ від контрафакта на митниці,
- збільшення кооперації між OHIM (відомством Євросоюзу по ТМ) і національними офісами.

По останньому пункту впроваджується так звана OHIM's Convergence Programme - програма гармонізації практики різних національних патентних офісів. Вже ведеться робота над гармонізацією заголовків і термінів Міжнародної класифікації товарів і послуг, об'ємом захисту чорно-білих торгових марок, а також над багатьма іншими питаннями, що вимагають єдиного підходу.

Необхідно окремо зупинитися на зміні розмірів зборів за реєстраційні дії в сфері ТМ. Так, сьогодні збір за подачу заявки на ТМ із заявою до 3-х класів по МКТУ складає 900 євро, + 150 євро за кожен клас зверху 3-х. З 2016 року вводиться принцип оплати збору за кожен клас окремо:

- за перший клас МКТУ - 850 євро.


- за два класи - 900 євро


- за кожен наступний - + 150 євро.

Іншими словами, збори при заяві одного класу товарів і послуг будуть менше. Проте якщо порівнювати вартість реєстрації ТМ в 3-х класах, то ставки виростуть. Такий підхід стимулюватиме заявників не заявляти "зайвих" товарів і послуг, а тільки ті, які їм дійсно потрібні.

В той же час, будуть зменшені додаткові збори, наприклад, за подачу опозиції (зараз 350 євро, буде 320 євро).

У зв'язку з набуттям чинності вказаних змін, страны-учасники ЄС повинні будуть змінити національне законодавство. приміром, так звана недобросовісна подача заявки на ТМ (bad faith, прийом, який використовують патентні тролі, намагаючись отримати права на чужі марки) повинна стати обов'язковою основою для відмови в реєстрації ТМ.

Одним з актуальних і складних питань, пов'язаних з єдиним ринком ЄС, є вільний транзит продукції, що веде до складності захисту прав на ТМ. Планується, що можна буде вимагати припинення порушення прав ТМ навіть при транзиті продукції, за умови, що в місці призначення (final destination) вона також порушуватиме права на ТМ.

2. Перелік товарів і послуг має бути максимально чітким і ясним. Про це свідчать як міжнародні тенденції, так і зміни, що плануються в окремих країнах. Так, в ЄС ведеться робота над заголовками класів Міжнародної класифікації товарів і послуг.

Опис товарів або послуг має бути чітким і точним, щоб об'єм захисту був зрозумілим з їх звичайного і природного значення. Якщо об'єм захисту незрозумілий, то необхідно ідентифікувати характеристики, цілі і (чи) ринковий сектор. Елементи, які допомагають ідентифікувати ринковий сектор :

- потреби і (чи) канали продажів
- навички або ноу-хау необхідні для використання
- технічні здібності необхідні для використання; наприклад, "машини" - нечіткий перелік, а чіткий - "машини для молочних продуктів", "сільгосп машини".

></p></td></tr><tr valign=

Обговорення ключових змін міжнародного законодавства : Китай, Бразилія, Канада. Учасники: Scott Palmer, Shelagh Carnegie, Mario Soerensen Garcia

1. У центрі уваги особливості захисту ТМ в Китаї Специфічні страновые характеристики, існуючі в КНР, враховуються компаніями зі всього світу для ефективного захисту в цій країні. Приміром, в Китаї немає процедури пошуку на схожість і тотожність ТМ в тому вигляді, який він існує в Україні. При цьому записи про зареєстрованих ТМ є неповними або неточними. Крім того, є складнощі в пошуку, пов'язані з особливостями китайської мови. Зокрема, існування цілого ряду діалектів.

У Китаї є своя локалізована версія Міжнародної класифікації товарів і послуг, ця версія має свої китайські специфічні товари і послуги, а також ділить кожен клас на субкласи і субпараграфи.

В цілому фахівці рекомендують подавати заявку не лише на латиниці, а і на китайській мові, з обов'язковою консультацією місцевих лінгвістів.

></p></td></tr><tr valign=

Public Speaking : дискусійна панель, модератор - Rudy Gaines

1. Канада готується до прогресивних змін в законодавстві. В середині 2017 року право про ТМ кардинально зміниться. Зокрема, розширюється визначення ТМ (вірніше, перелік об'єктів, які можуть бути зареєстровані як ТМ). Одним з ключових трендів, як і у всьому світі, є нетрадиційні ТМ.

Так, як ТМ можна буде зареєструвати персональне ім'я, дизайн, букву, цифру, колір, образотворчий елемент, об'ємну форму, голограму, об'єкт, що рухається, спосіб упаковки, звук, запах, смак, текстуру і так звані позиційні знаки.

Проте опис ТМ повинно буде відповідати МКТУ. Для Канади - це серйозний крок вперед. Адже вона не використовує сьогодні ні МКТУ, ні власну класифікацію.

При цьому при подачі заявок не треба буде пред'являти докази використання або подавати декларацію про використання ТМ, за винятком тих марок, які вимагають придбання розрізняльної здатності. А термін дії свідоцтва на ТМ скоротиться з 15 років до 10, як у більшості країн світу.

></p></td></tr><tr valign=

Дискусійна панель Social Media. Учасники: Nicole Roessger, Luca Barbero, Shama Elliott

1. Захист ІС переходить в digital. Декілька доповідей конференції було присвячено бурхливому розвитку практики в питаннях доменних імен, а також захисту прав на торгові марки в соціальних мережах. Цифрове середовище охопило усі без виключення сфери людського життя, і бренди є присутніми в кожному з нових каналів комунікації. Разом з розширенням впливу брендів ростуть і риски, пов'язані з їх неправомірним використанням.

Сьогодні усі провідні digital- майданчики мають власний механізм спростування неправомірного використання ТМ в контенті. Подібні форми є у Facebook, Twitter, YouTube, Instagram. Європейські компанії вже можуть похвалитися великою практикою в цьому питанні. А в Україні захист прав в цифровому середовищі тільки набирає оберти. Цьому питанню ми обов'язково присвятимо один з наступних матеріалів.

Стежте за нашими публікаціями!

Марія Ортинская, директор компанії IPStyleпатентний повірений України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини