Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський дайджест: новий реєстр покупців валюти, санкції проти агресорів, ліквідація "Дельта Банку"

15 жовтня 2015, 11:10
2389
0
Автор:
Реклама

Головні новини:

Ліквідація ПАО "Дельта Банк" зацікавила Президента

25 тисяч громадян України звернулися до Президента країни з офіційним проханням не ліквідовувати "Дельта Банк". Незважаючи на офіційні повідомлення НБУ про відшкодування 94% вкладів клієнтів банку, за підрахунками вкладників після ліквідації покривається лише близько 50% усіх вкладів фізичних осіб, що означає крадіжку більше 15 мільярдів гривен у народу. Президент відповів особистощо процес ліквідації банку потрібний, але він має бути прозорим і відкритим. Карні виробництва передадуть під контроль Генерального прокурора України.

У Україні відкрили доступ до реєстру власників землі

C 6 жовтня запрацювала публічна кадастрова карта на map.land.gov.ua c інформацією про власників і користувачів земельних ділянок по усій території України. Отримати доступ до інформації заявник може тільки за допомогою електронної ідентифікації (електронний цифровий підпис або ідентифікація через банківську картку BankID).

Всесвітній банк підняв планку рівня бідності з 1,25 до 1,9 доларів США в день

В результаті ретельного дослідження 15 найбідніших країн світу експерти ВБ дійшли висновку, що в 2015 році бідним потрібно щоденний дохід в 1,9 доларів при аналогічному показнику в 1,25 долара в 2008 році. Незважаючи на підвищення планки, доля незаможних жителів планети, згідно з прогнозами Всесвітнього банку, в 2015 році уперше опуститься нижче 10 відсотків.

Банківські події:

НБУ оприлюднив 48 банків з непрозорою структурою власності

За словами першого заступника глави правління НБУ Олександра Писарука усі банки розкрили структуру власності, проте, пакет документів 48 банків не влаштував регулятора. Якщо вони не підтвердять свою структуру власності, то будуть відправлені до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Ряди неплатоспроможних банків поповнюються

Цього разу під удар потрапив "Юнион стандарт банк". Нацбанк пояснив своє рішення тим, що за станом на червень 2015 року акціонерами банку були 27 фізичних осіб, кожному з яких не належали більше 10% акцій банку. У вересні 2015 року банк здійснив махінації на суму 108 мільйонів гривен готівковою сумою, і, незважаючи на заборону, прийняв рішення надавати комплексне обслуговування фізичних осіб.

"Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Укргазбанк" робитимуть виплати вкладникам "Дельта Банку"

C 8 жовтня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб поновлює виплати вкладникам ліквідовуваного "Дельта Банку" через установи трьох державних банків - "Ощадбанку", "Укрексімбанку" і "Укргазбанку". Конкретний банк для виплат визначається залежно від місця реєстрації проживання по паспорту, вказаному вкладником при укладенні договору банківського вкладу/рахунку з "Дельта Банком".

Президент України вводить санкції проти агресорів через рік

Опісля рік після діставання такої можливості Президент України ввів санкції проти 388 фізичних і 105 юридичних осіб. Тепер усі банки, в яких відкриті рахунки осіб, що потрапили під санкції, повинні інформувати Нацбанк про рух грошових коштів на рахунках і, в першу чергу, не допускати виведення грошей за територію України. Також деяким особам із списку заблокують банківські рахунки і не видаватимуть кредити. Список складається не лише з політиків, але і журналістів і відомих артистів.

Реєстр покупців іноземної валюти

З 3 вересня НБУ зобов'язав банки формувати списки клієнтів, які купують іноземної валюти. У реєстр вноситимуть:

- інформацію про те, що клієнт перевів валюту за рубіж;

- операції по переказу грошей в гривні на рахунки нерезидента через рахунки банків-нерезидентів, відкритих в українських банках;

- операції по переказу грошей на рахунки нерезидентів через філії українських банків на території інших країн;

На думку НБУ реєстр допоможе скоротити недобросовісну практику проведення валютних операцій.

Дмитро Абраменкорадник Trusted Advisors

Дарина Коротченко, юрист Trusted Advisors

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини