Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неповідомлення боржника про зміну кредитора не звільняє його від обов'язку погашення кредиту, - ВСУ

2 жовтня 2015, 14:29
3722
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 23 вересня 2015 року розглянув справу 6-979цс15 за позовом ТОВ "Кредитні ініціативи" (вимоги, що отримала право, за договором з банком про його поступку) про стягнення заборгованості за кредитним договором.

За результатами розгляду була сформульована правова позиція. Відповідно до статті 516 ГК заміна кредитора в зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлене договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора в зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. В цьому випадку виконання боржником свого обов'язку первинному кредиторові є належним виконанням.

У частині другої статті 517 ГК передбачено, що боржник має право не виконувати свій борг новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав в зобов'язанні.

ВСУ дійшов висновку, що боржник, що не отримав повідомлення про передачу права вимоги іншої особи, не втрачає обов'язок погашення заборгованості, а лише має право на погашення заборгованості первинному кредиторові і таке виконання є належним.

Оскільки з матеріалів справи убачається, що боржник не платив заборгованість за кредитним договором ні новому, ні старому кредиторові, внаслідок чого у останнього утворилася заборгованість, суди дійшли обгрунтованого висновку про стягнення заборгованості на користь нового кредитора, оскільки неповідомлення боржника про зміну кредитора не звільняє його від обов'язку погашення кредиту взагалі.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини