Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок відносно продажу землі, держакт на яку недійсний

30 вересня 2015, 16:06
1712
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних і господарських справах 16 вересня 2015 року розглянув справу 6 -226цс15 про визнання незаконним рішення, недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку і права на земельну ділянку за державою.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Частиною першої ст. 155 ЗК передбачено, що у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акту, яким порушуються права людини по володінню, користуванню або розпорядженню земельною ділянкою, що належить йому, такий акт визнається недійсним.

Крім того, згідно ст. 125, частини другої ст. 126 ЗК (у редакції, що діяла на момент укладення договору купівлі-продажу, - червень 2009 року) право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав і у випадках придбання права власності на земельну ділянку за цивільно-правовими угодами про відчуження земельної ділянки виникає не на підставі державного акту, а на підставі відповідної цивільно-правової угоди по відчуженню земельної ділянки, що знаходиться в порядку, встановленим законом.

Відповідно до ст. 19 Закону "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжень" (у редакції, що діяла на момент укладення договору купівлі-продажу) основою для державної реєстрації права власності на земельну ділянку являється саме нотаріально засвідчений договір купівлі-продажу нерухомого майна, а не державний акт (частина друга статті 126 ЗК (в редакції, що діяла на момент укладення договору купівлі-продажу).

Здійснення у такому разі на державному акті (визнаному судом недійсним) відмітки про відчуження земельної ділянки на підставі договору купівлі-продажу не міняє суті такого державного акту, як недійсного, оскільки реєстрація права власності за особою, яка придбала земельну ділянку, здійснюється на підставі цивільно-правових угод.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини