Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси використання засобів, закумульованих з/х підприємствами на спецрахунках

21 вересня 2015, 15:06
595
0
Автор:
Реклама

Засоби, перераховані платником податків із спецрахунку, відкритого у банку або органі, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, на основний або додатковий електронний рахунок, з метою збільшення реєстраційної суми, вважаються такими, що використані не на виробничі цілітобто використані не за цільовим призначенням, і підлягають стягненню до бюджету із застосуванням відповідних штрафних санкцій. Про це розповіла ГФС в листі № 33835/7/99-99-19-03-01-17.

Нагадаємо, порядок акумуляції з/х підприємствами сум ПДВ на спеціальних рахунках, відкритих у банках і органах, які здійснюють казначейське обслуговування, затверджений постановою Кабміну від 12 січня 2011 р.№ 11 (далі - Порядок № 11).

Пунктом 4 Близько № 11 передбачено, що сума ПДВ, яка акумулюється на спецрахунку, використовується з/х підприємством відповідно до п. 209.2 ст. 209 НК - на виробничі цілі.

Для з/х товаровиробників виробничими цілями вважаються витрати, безпосередньо пов'язані з веденням діяльності у сфері сільського господарства. До такої діяльності згідно пп. 209.15.2 п. 209.15 ст. 209 НК відносяться:

- виробництво продукції рослинництва, а саме рослинних культур, а також вирощування фруктів і овочів, кольорів і декоративних рослин, грибів, насіння, прянощів, саджанців і водоростей, а також їх обробка, переробка і консервація;

- виробництво продукції тваринництва, а саме домашніх з/х тварин, птахівництва, кролівництва, бджільництва, а також розведення шовкопрядів, змій і інших плазунів або слимаків і інших наземних ссавців, безхребетних і комах, а також їх обробка, переробка і консервація;

- надання послуг іншим сільгосптоваровиробникам (юрособам) і фізособам з використанням з/х техніки, окрім надання її у фінансову оренду (лізинг).

Пунктом 4 Близько № 11 визначено, що у разі нецільового використання суми ПДВ, закумульованої на спецрахунку, з/х підприємство несе відповідальність згідно із законодавством.

Пунктом 123.2 ст. 123 НК визначене, що використання платником податків сум, які не сплачені до бюджету внаслідок отримання податкової пільги, не за призначенням і всупереч умовам або цілям її надання додатково до штрафам тягне стягнення до бюджету суми податків, зборів, платежів, які підлягали нарахуванню без застосування податкової пільги. Сплата штрафу не звільняє таких осіб від відповідальності за умисне ухилення від оподаткування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини